Artikel: De strafrechtelijke bescherming van duurzaamheid

In deze bijdrage wordt aangegeven dat het strafrecht een bescheiden maar belangrijke rol kan spelen bij de bevordering van duurzaamheid. Wel wordt aangegeven dat er vele uitdagingen zijn bij het verwezenlijken van een adequate strafrechtelijke bescherming. In Nederland is het commune milieustrafrecht ineffectief gebleken omdat het te sterk verweven is met het bestuursrecht. Ook blijkt dat in de praktijk nog steeds ernstige gevallen van milieuverstoring voorkomen, ook in Nederland, waardoor het twijfelachtig is of het integrale systeem wel een adequate bescherming aan het leefmilieu biedt. Ook op Europees niveau blijven er, ondanks de Milieustrafrechtrichtlijn 2008/99, gaten in de strafrechtelijke handhaving.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Artikel: EU richtlijnvoorstel duurzaamheidsrapportage, een (r)evolutie in verslaggeving

De Europese Commissie een heeft een voorstel tot wijziging van enkele EU richtlijnen, voornamelijk Richtlijn 2013/34/EU (EU richtlijn jaarrekening) zoals aangepast door Richtlijn 2014/95/EU (EU richtlijn niet-financiële informatie), gepubliceerd. Het belangrijkste onderdeel van dit richtlijnvoorstel is dat alle grote en beursgenoteerde ondernemingen in de EU vanaf 2023 verplicht zullen worden, als onderdeel van het bestuursverslag, een nieuw 'duurzaamheidsrapport' openbaar te maken.

Read More
Print Friendly and PDF ^

De verwachte richtlijn duurzame corporate governance: verantwoord ondernemen moet hoog op de bestuursagenda

De komende jaren zal een veelvoud aan Europese wet- en regelgeving worden voorgesteld waarin concrete verplichtingen voor ondernemingen zullen worden vastgelegd op het gebied van zorg voor mens en milieu. Hoewel zij nog in de kinderschoenen staat en het Europese wetgevingsproces jaren kan duren, zijn de gevolgen van de verwachte voorstellen zodanig groot dat ondernemingen er goed aan doen zich hier nu alvast rekenschap van te geven. Meest in het oog springend van deze initiatieven is de verwachte conceptrichtlijn duurzame corporate governance die naar alle waarschijnlijkheid een human rights due diligence-verplichting invoert en verregaande voorstellen zal bevatten voor een zorgplicht voor bestuurders.

Read More
Print Friendly and PDF ^

De voorgestelde Corporate Sustainability Reporting richtlijn en de voorgestelde centrale Europese database met financiële en duurzaamheidsinformatie

De Europese Unie heeft ambitieuze plannen voor de transitie naar een duurzame economie. Er wordt naar gestreefd om in 2050 klimaatneutraal te zijn. Op dit terrein volgen de ontwikkelingen elkaar snel op. Op 21 april 2021 publiceerde de Europese Commissie het voorstel voor de Corporate Sustainability Reporting richtlijn (CSRD). De Europese Commissie is voorts voornemens om een database op te zetten voor financiële en duurzame data, die voor een breed publiek en tegen lage of geen kosten toegankelijk is.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Artikel: Tata Steel, maatschappelijk verantwoord ondernemen en het strafrecht

Op 19 mei 2021 doet Ficq namens de aangesloten belanghebbenden aangifte tegen de feitelijk leidinggevers van Tata Steel wegens gevaarzetting voor de openbare gezondheid (art. 173a Sr). De bestuurderstop wordt verweten dat hij niet heeft ingegrepen toen Tata Steel jarenlang structureel wet- en regelgeving overtrad, waardoor ernstige en ongerechtvaardigde schade is veroorzaakt voor de gezondheid van mens, dier en milieu. De aangifte tegen Tata Steel past binnen een bredere trend van maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO). Hoewel MVO niet in direct verband lijkt te staan met het strafrecht, kan het strafrecht toch een belangrijke rol spelen bij de bewerkstelliging van MVO.

Read More
Print Friendly and PDF ^