PG bij de Hoge Raad dient vorderingen tot cassatie in het belang der wet in euthanasiezaak in

De Procureur-Generaal (PG) bij de Hoge Raad, Jos Silvis,  heeft vandaag twee vorderingen  tot cassatie in het belang der wet in een euthanasiezaak ingediend. Het gaat om zowel de strafzaak als de tuchtzaak tegen een verpleeghuisarts die euthanasie verleende aan een uitzichtloos en ondraaglijk lijdende dementie-patiënte. In een schriftelijke verklaring had de patiënte haar doodswens vastgelegd voor het geval zij ernstig dement zou worden en opgenomen zou moeten worden in een verpleeghuis. De vorderingen van de PG zijn bedoeld om de Hoge Raad in staat te stellen richting te geven aan de rechtsontwikkeling over euthanasie.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Doorbreking medisch verschoningsrecht

Rechtbank Rotterdam 3 juni 2019, ECLI:NL:RBROT:2019:8910

Bij e-mail van 9 april is door Erasmus MC bezwaar gemaakt tegen, naar de rechter-commissaris begrijpt, de afgifte ter inbeslagname op grond van vordering verstrekking gevoelige gegevens d.d. 28 maart 2019 door de officier van justitie, na mondelinge machtiging daartoe door de rechter-commissaris d.d. 19 maart 2019.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Ontucht arts-patiënt: Is sprake van geval waarin relatie geen rol speelt? Is sprake van vrijwillige terugtred?

Parket bij de Hoge Raad 5 november 2019, ECLI:NL:PHR:2019:1073

De verdachte is bij arrest van 6 juli 2018 door het Gerechtshof Den Haag veroordeeld tot gevangenisstraf van 6 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaren wegens het onder 3 subsidiair bewezen verklaarde poging tot: als degene werkzaam in de gezondheidszorg ontucht plegen met iemand die zich als patiënt aan zijn hulp en/of zorg heeft toevertrouwd.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Zaak directeur ambulancevervoer: AG bespreekt vraag of verschoningsgerechtigden dan wel klager in gelegenheid moet(en) worden gesteld een standpunt mbt in beslag genomen bestanden kenbaar te maken

Parket bij de Hoge Raad 1 oktober 2019, ECLI:NL:PHR:2019:971

In deze zaak wordt de klager verdacht van gijzeling/wederrechtelijke vrijheidsberoving in vereniging en van poging tot zware mishandeling al dan niet met voorbedachten raad in vereniging, gepleegd op 31 maart 2018 te Winterswijk. Ter zake hiervan is onder hem op 10 april 2018 ex art. 94 Sv een iPhone X en een iMac inbeslaggenomen. De klager heeft zich in een klaagschrift ex art. 552a Sv op het standpunt gesteld dat hem een beroep toekomt op het (afgeleid) verschoningsrecht als bedoeld in art. 218 Sv, omdat hij als directeur van het bedrijf A, dat internationaal ambulancevervoer verzorgt, met hoofdzakelijk medische informatie werkt die afkomstig is van of (uiteindelijk) bedoeld is voor de behandelend artsen, zijnde verschoningsgerechtigden. Volgens hem bevinden zich op de gegevensdragers bestanden die betrekking hebben op dit ambulancevervoer en die daarom onder het verschoningsrecht van de artsen vallen.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Artikel: Beroepsgeheim en verschoningsrecht, reikwijdte discussies

In dit artikel wordt de reikwijdte van het beroepsgeheim en het verschoningsrecht in de zorg besproken aan de hand van de recente strafrechtelijke, tuchtrechtelijke en civielrechtelijke jurisprudentie. Ten opzichte van wie geldt het beroepsgeheim en welke gronden kunnen er zijn voor doorbreking? Geconstateerd wordt dat de KNMG meldcode kindermishandeling en huiselijk geweld 2018 onvoldoende duidelijkheid biedt.

Read More
Print Friendly and PDF ^