Artikel: Privaatrechtelijke aspecten van het Europees sanctierecht

Met het verschijnen van dit artikel is een jaar geleden, in februari 2022, Rusland Oekraïne binnengevallen op een schaal die sinds de Tweede Wereldoorlog niet was voorgekomen op het Europese continent. Om maximale druk op Rusland uit te oefenen, zonder daadwerkelijk tot oorlogvoering over te gaan, heeft de Europese Unie (EU) gereageerd met een ongeëve­naard groot en effectief sanctiepakket tegen Rusland. De keerzijde van die sancties is echter dat ook de Europese economie ernstig is geraakt. Niet eerder grepen Europese sancties zo in op het dagelijks leven binnen de Europese lidstaten.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Artikel: Assessing the Impact of International Sanctions on Russian Oil Exports

We use a unique high-frequency Russian customs dataset to evaluate the impact of international sanctions on Russia – focusing on Russian crude oil and oil products exports, as they are the key sources of export earnings and government revenues. We study the effects of two focal sanctions measures – the EU embargo and G7 price cap on Russian seaborne crude oil, which both took effect on December 5, 2022.

Read More
Print Friendly and PDF ^

De strafbaarstelling en sanctionering van EU-sancties: een uniforme strafrechtelijke aanpak

Het is inmiddels meer dan een jaar geleden dat de militaire Russische inval in Oekraïne plaatsvond. Vanuit de Europese Unie zijn sinds februari 2022 tien sanctiepakketten uitgevaardigd met een veelheid aan sancties tegen Rusland. De uitvoering en handhaving van de EU-sancties betreft in de eerste plaats de verantwoordelijkheid van de EU-lidstaten zelf, met grote verschillen in uitvoering, implementatie en handhaving van de sancties tot gevolg. De Europese Commissie acht een gemeenschappelijke strafrechtelijke aanpak noodzakelijk en heeft een voorstel gepubliceerd voor de harmonisatie van de strafbaarstelling van schendingen van EU-sancties en de sanctionering daarvan.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Sancties: EU voert uitzonderingen in voor humanitaire hulp

Resolutie 2664 (2022) van de VN-Veiligheidsraad voorziet in een humanitaire uitzondering op de bevriezing van tegoeden in VN-sanctieregelingen. De Raad heeft op 31 maart 2023 een besluit aangenomen op basis waarvan die uitzondering wordt ingevoerd in alle EU-sanctiebesluiten die de 14 sanctieregelingen van de VN omzetten in EU-recht.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Eerste plaatsingen op Europese sanctielijst na Russische invasie Oekraïne sneuvelen bij HvJ EU

HvJ EU 8 maart 2023, T-212/22 (Prigozhina v Council)

De eerste plaatsingen op de Europese sanctielijst na de Russische invasie van Oekraïne sneuvelen bij het Hof van Justitie van de EU. Mevrouw Violetta Prigozhina, de moeder van de heer Yevgeniy Prigozhin, die verantwoordelijk is voor het inzetten van huurlingen van de Wagner Group in Oekraïne en voor het profiteren van grote overheidsopdrachten met het Russische ministerie van Defensie na de illegale annexatie van de Krim door Rusland en de bezetting van Oost-Oekraïne door door Rusland gesteunde separatisten, is op de sanctielijst geplaatst. Zelfs aangenomen dat de zoon verantwoordelijk is voor het ondermijnen van de territoriale integriteit van Oekraïne is zijn moeder dat in ieder geval niet (zonder meer). Bij gebreke aan meer is plaatsing op sanctielijst kennelijk alleen gebaseerd op familieband met zoon. Dat is onvoldoende.

Read More
Print Friendly and PDF ^