Vrijspraak doordat handelen van verdachte niet aan de stichting kan worden toegerekend

Rechtbank Oost-Brabant 16 augustus 2017, ECLI:NL:RBOBR:2017:4322

Verdachte en haar medeverdachten naam 18 en naam 19 stonden ingeschreven als bestuurders van naam stichting. De stichting is met ingang van 30 mei 2014 ontbonden. Verdachte staat terecht op de verdenking van het plegen van fraude met PGB-gelden al dan niet in vereniging gepleegd met de stichting en de medebestuurders naam 18 en naam 19 .

Read More
Print Friendly and PDF ^

Tot 7 maanden onvoorwaardelijke gevangenisstraf geëist voor sociale zekerheidsfraude

Het Functioneel Parket heeft voor de rechtbank Utrecht tot 7 maanden onvoorwaardelijk gevangenisstraf geëist tegen 5 verdachten van sociale zekerheidsfraude. Het betreft 5 afzonderlijke zaken. Het Openbaar Ministerie verwijt de verdachten dat zij de overheid bewust onjuist of niet geïnformeerd hebben over wijzigingen in hun omstandigheden. Daardoor hebben zij meer geld ontvangen dan waar zij recht op hadden.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Noot: De toepasselijkheid van het familiaire verschoningsrecht ter zake van de procedure tot intrekking en terugvordering van bijstand

De intrekking en terugvordering van bijstand wordt aangemerkt als een bestuurlijke maatregel. In de onderhavige uitspraak van de Centrale Raad van Beroep blijkt dat appellant niet zijn hoofdverblijf had op het uitkeringsadres. De bijstand wordt daarom ingetrokken en teruggevorderd. Dit besluit is onder andere gebaseerd op een verklaring van de dochter van appellant.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Veroordeling wegens uitkeringsfraude door niet opgeven pokerinkomsten

Gerechtshof Amsterdam 24 mei 2017, ECLI:NL:GHAMS:2017:2149

De verdachte heeft jarenlang nagelaten aan de Sociale Dienst dan wel de DWI te melden dat hij – naast zijn uitkering – inkomsten ontving voor werkzaamheden die bestonden uit pokeren. Hierdoor is de overheid benadeeld voor een bedrag van € 55.536,93.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Bijstandsfraude: Hoe vindt door HR ontwikkelde toetsingskader voor bewijs van medeplegen toepassing bij een omissie- en kwaliteitsdelict?

Hoge Raad 20 juni 2017, ECLI:NL:HR:2017:1129

De vraag rijst hoe het in de rechtspraak van de Hoge Raad ontwikkelde toetsingskader voor het bewijs van medeplegen toepassing vindt bij een omissie- en kwaliteitsdelict als het onderhavige. In de voorliggende zaak gaat het om het opzettelijk nalaten tijdig de benodigde gegevens te verstrekken waartoe de tot de belanghebbende gerichte inlichtingenplicht van art. 17 van de Wet Werk en bijstand zich uitstrekt.

Read More
Print Friendly and PDF ^