Doorhaling accountant met herinschrijvingsverbod van tien jaar

Accountantskamer Zwolle 7 april 2023, ECLI:NL:TACAKN:2023:31

Het Openbaar Ministerie verwijt betrokkene, een registeraccountant, in vervolg op de tegen hem aanhangig gemaakte strafzaak, dat hij facturen in de administraties van zijn eigen vennootschappen heeft opgemaakt, opgenomen en/of heeft betaald, hoewel de omschrijvingen op die facturen niet kloppen met de werkelijkheid. Hetzelfde zou hij gedaan hebben voor familieleden. Betrokkene is strafrechtelijk veroordeeld, maar heeft tegen het vonnis hoger beroep ingesteld dat nog moet worden behandeld.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Artikel: Moet een ‘goede’ advocaat ‘foute’ zaken weigeren?

Mag een advocaat de toegang tot het recht beperken? Over die vraag bestaat volop discussie, getuige de advocatuurlijke boycot van Russische cliënten, gevolgd door de weigering van de Haagse deken om een advocaat aan te wijzen. Deze discussie raakt het hart van de rechtsstatelijke rol van de advocaat: zorg dragen voor toegang tot recht. Maar in hoeverre moet een advocaat onderzoeken of een zaak niet (indirect) bijdraagt aan illegale activiteiten, of strijdig is met soft law inzake mensenrechten? En in hoeverre moet een advocaat rekening houden met verwachtingen over moreel wenselijk handelen? In dit artikel verken ik drie typen poortwachterschap: (1) mitigeren wat de cliënt wil, (2) het tegengaan van (facilitering van) illegale activiteiten en (3) het tegengaan van (facilitering van) onwenselijke activiteiten.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Mogen cliënten altijd alle stukken uit advocaten-strafdossiers zien?

Wat te doen als er meer in het advocaten-strafdossier zit dan voor de ogen van de verdachte bedoeld is? De raad van discipline in Den Bosch zegt: delen mag, tenzij…

Read More
Print Friendly and PDF ^

Onderzoeken naar kroongetuigenregeling, PGP-telefoons en betalingen aan advocaten

In het kader van de Taskforce Bescherming tegen ondermijning is recent een tweetal wetenschappelijke onderzoeken gestart door de Universiteit Leiden in opdracht van de NOvA. Het gaat om onderzoeken naar de impact en mogelijke uitbreiding van de kroongetuigenregeling en naar het gebruik van PGP-telefoons en andere identiteitsversluierende middelen door advocaten.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Op weg naar verdere (zelf-)regulering van het externe onderzoek door advocaten

Dit betreft een annotatie bij de uitspraak van de Raad van Discipline Amsterdam van 25 juli 2022 (ECLI:NL:TADRAMS:2022:140). De Raad heeft met zijn beslissing op duidelijke wijze de eisen aan de onafhankelijkheid van de advocaat als externe onderzoeker aangescherpt. De nieuwe eisen die de Raad stelt aan de onafhankelijkheid van de externe onderzoeker leveren volgens mij een bijdrage aan de kwaliteit en daarmee aan de geloofwaardigheid van een extern onderzoek. Er is weliswaar hoger beroep bij het Hof van Discipline mogelijk, maar aannemende dat de beslissing van de Raad standhoudt, is het duidelijk dat de advocaat moet kiezen tussen de pet op van advocaat-onderzoeker of die van advocaat rechtsbijstandverlener. Dit is echter slechts een aspect van het onderzoek door advocaten.

Read More
Print Friendly and PDF ^