Is sprake van klassenjustitie bij strafrechtelijke onderzoeken naar economische criminaliteit in een corporate omgeving?

In deze bijdrage bespreekt de auteur drie aspecten van witteboordencriminaliteit die verbandhouden met het beeld dat er sprake is van klassenjustitie in deze context. De auteur betoogt dat de bijzonderheden die gepaard gaan met de strafrechtelijke aanpak van financieel-economische delicten meebrengen dat voorzichtigheid geboden is bij de beantwoording van de vraag of in de corporate context sprake is van klassenjustitie.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Artikel: EU-wet Milieucriminaliteit vraagt om herijking van milieustrafrecht

De Nederlandse wetgever zal de strengere vereisten uit de vernieuwde Richtlijn Milieucriminaliteit binnen twee jaar moeten omzetten naar het nationale strafrecht. Nu de effectiviteit van ons milieustrafrecht al vele jaren ter discussie staat en tegelijkertijd het belang van een effectief milieurecht toeneemt door de snelle teloorgang van onze leefomgeving lijkt de omzetting van de richtlijn een ideale gelegenheid om het rechtsgebied grondig te verbeteren.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Artikel: Kroniek jurisprudentie materieel milieustrafrecht

Deze kroniek biedt een overzicht van interessante jurisprudentie op het gebied van materieel milieustrafrecht in de periode van 2019 tot en met eind april 2024. De onderwerpen zijn door mij geselecteerd aan de hand van verschenen jurisprudentie en deze kroniek is dus niet bedoeld als volledig overzicht van álle jurisprudentie die op het gebied van materieel milieustrafrecht is verschenen.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Artikel: De regels van het OM over de kennisneming van processtukken door slachtoffers nader beschouw

Op 1 maart 2024 is de Aanwijzing slachtoffers in het strafproces in werking getreden. Deze Aanwijzing vervangt de Aanwijzing Slachtofferrechten en bevat nieuwe regels voor de kennisneming van processtukken door slachtoffers. Het Openbaar Ministerie hanteert sindsdien het uitgangspunt dat voor het weigeren van een verzoek tot kennisneming van processtukken door het slachtoffer geen machtiging van de rechter-commissaris is vereist en het slachtoffer tegen deze beslissing geen bezwaar kan maken bij de rechter-commissaris. In deze bijdrage wordt dit standpunt door de auteur betwist aan de hand van wetsgeschiedenis, jurisprudentie en literatuur.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Artikel: Poging en het begin van uitvoering: heeft de uiterlijke verschijningsvorm nog relevantie…?

De vraag wanneer een gedraging voldoende dicht tegen voltooiing van een delict aanzit om als poging te kunnen worden bestempeld is niet eenvoudig te beantwoorden. Sinds jaar en dag wordt deze beantwoord middels de bekende ‘Cito-formule’: Gedragingen zijn als een begin van uitvoering van het voorgenomen misdrijf aan te merken "als zij naar haar uiterlijke verschijningsvorm moeten worden beschouwd als te zijn gericht op de voltooiing van het misdrijf". Deze formule is echter te algemeen en geeft daarmee onvoldoende richting om in moeilijke zaken te kunnen bepalen of reeds sprake is van zo’n begin van uitvoering. In dit artikel wordt getracht een alternatieve en betere formule voor het pogingsleerstuk te verschaffen. Op grond van m.n. de ratio van de poging, rechtspraak van de Hoge Raad en buitenlands recht is een op het daadplan geënt criterium (inclusief beoordelingsfactoren) geformuleerd dat inhoudt dat een verdachte in subjectief opzicht de ‘Jetzt geht es los’-drempel overschrijdt en in objectief opzicht gedragingen heeft verricht die rechtstreeks zijn gericht op en nauw verbonden zijn met het plegen van het misdrijf qua tijd, plaats en nog te verrichten gedragingen binnen de machtssfeer van de verdachte.

Read More
Print Friendly and PDF ^