'De Brauw verliest kort geding van curatoren Imtech over geheimhouding'

De Brauw heeft een kort geding tegen de curatoren van Imtech over geheimhouding van juridische adviezen verloren. De rechter vindt dat De Brauw - dat jarenlang huisadvocaat was van het destijds beursgenoteerde installatiebedrijf - niet aannemelijk heeft gemaakt dat de curatoren vertrouwelijke informatie 'op straat gooien' of van plan zijn dat te doen. Een verbod op verdere openbaarmaking van geheime documenten heeft de rechter dan ook afgewezen.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Safeguarding legal privilege: better safe than sorry?

The European Court of Justice recently ruled that the European Commission does not have to take additional precautionary measures to respect the right of legal professional privilege when conducting a new dawn raid at the same company. Companies are well-advised to mark clearly all communications covered by legal privilege as 'privileged and confidential' and to keep all privileged communication separate from other communication.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Meldkamergesprek valt onder medisch beroepsgeheim op grond waarvan verpleegkundig centralist het verschoningsrecht toekomt en haar werkgever het afgeleid verschoningsrecht

Rechtbank Den Haag 7 november 2019, ECLI:NL:RBDHA:2019:12607

De officier van justitie heeft zich op het standpunt gesteld dat het meldkamergesprek onder het medisch beroepsgeheim valt en in beginsel ook onder het verschoningsrecht. Er is sprake van uitzonderlijke omstandigheden die ertoe moeten leiden dat het belang van de waarheidsvinding zwaarder weegt dan het belang van het verschoningsrecht. Nu het meldkamergesprek is gevoerd vlak nadat meldster het lichaam van het slachtoffer aantrof, kan uit dat gesprek blijken hoe meldster het slachtoffer precies aantrof.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Curatoren Imtech botsen met juristen De Brauw over 'geheime' adviezen

De nasleep van het faillissement van Imtech is een nieuwe fase ingegaan met een keiharde confrontatie tussen advocatenkantoor De Brauw Blackstone Westbroek en de curatoren van het destijds beursgenoteerde installatiebedrijf uit Gouda. Daarbij staat de reputatie op het spel van vier prominente raadslieden van het grootste advocatenkantoor.

Read More
Print Friendly and PDF ^

In hoeverre mag de RC, die bij verschoningsgerechtigde inbeslaggenomen stukken en gegevens in “gesloten enveloppe” in bewaring neemt, hiervan kennis nemen?

Parket bij de Hoge Raad 19 november 2019, ECLI:NL:PHR:2019:1190

Het gaat in deze zaak (en de eerdere zaak onder nummer 17/01467) om stukken en digitale gegevensdragers (verder kortheidshalve aangeduid als stukken) die op 11 april 2016 in beslag zijn genomen tijdens een doorzoeking ter inbeslagneming die ten kantore van de klaagster (kandidaat-notaris) en de klager (notaris) heeft plaatsgevonden. Deze doorzoeking werd verricht in het kader van een strafrechtelijk onderzoek naar een verdenking van de klagers ter zake van overtreding van art. 16 van de Wet ter voorkoming van Witwassen en Financieren van Terrorisme (de Wwft) en een verdenking van drie andere personen (niet-verschoningsgerechtigden) te weten betrokkene 1, betrokkene 2 en betrokkene 3 ter zake van witwassen. Hierbij zijn schriftelijke documenten en digitale bestanden in beslag genomen die mogelijk als ‘geheimhouderstukken’ als bedoeld in art. 98 lid 1 Sv moesten worden aangemerkt. Met het oog daarop zijn de in beslag genomen stukken door de rechter-commissaris meegenomen in een verzegelde enveloppe.

Read More
Print Friendly and PDF ^