Orde van Advocaten geeft aangekondigde richtlijnen voor verrichten van intern feitenonderzoek door advocaten

Het verrichten van intern feitenonderzoek valt onder de beroepsuitoefening van de advocaat en dient plaats te vinden binnen de grenzen van de kernwaarden en de gedragsregels, aldus de Nederlandse Orde van Advocaten (NOvA). Een advocaat mag geen misverstand laten bestaan over zijn partijdige rol en dient zijn onafhankelijkheid te bewaken. De algemene raad van de NOvA onderkent in dat verband een aantal mogelijke risico’s. Eind februari kondigde de NOvA al aan richtlijnen te geven voor intern feitenonderzoek door middel van een toelichting op gedragsregels. Deze toelichting - op specifiek Gedragsregel 2 lid 2 (partijdigheid) - is op 20 mei gepubliceerd.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Artikel: Het medisch beroepsgeheim

In deze bijdrage gaan de auteurs in op wat het medisch beroepsgeheim precies inhoudt, welke belangen het dient, welke juridische kaders er gelden en hoe absoluut dit medisch beroepsgeheim is. Zij richten ons hierbij op het beroepsgeheim van de arts. Vervolgens gaan zij in op de relatie van het medisch beroepsgeheim met de AVG. Sinds de AVG van kracht is, vragen veel artsen zich af of zij wel gegevens mogen verstrekken op grond van die AVG. Welke rol speelt het medisch beroepsgeheim dan nog?

Read More
Print Friendly and PDF ^

Legal Privilege & Professional Secrecy 2021

Legal Privilege & Professional Secrecy charts the laws and regulations affecting attorney-client communications across the world. Topics covered include: professional rules and doctrines; differences in status between private practitioners and in-house counsel; protection limitations; secrecy duties; protection for agents of the attorney or client; protections for corporations; recognition of foreign protections; and protections for work product.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Kamervragen over onafhankelijkheid van advocaten bij verrichten van interne onderzoeken en verschoningsrecht

Door Kamerlid Van Nispen (SP) zijn kamervragen gesteld aan de ministers van Justitie en Veiligheid en voor Rechtsbescherming over de onafhankelijkheid van advocaten bij zelfonderzoeken en het verschoningsrecht. Aanleiding voor de kamervragen is de recente uitspraak van het Gerechtshof Amsterdam. Het hof oordeelde dat een advocaat, op grond van zijn wettelijke verschoningsrecht, mocht weigeren vragen te beantwoorden die hem als getuige werden gesteld. Het ging om een zaak tussen een klokkenluider (een ex-werknemer van SBM Offshore) en een voormalig advocaat van SBM Offshore.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Artikel: De geheimhoudingsplicht van de accountant, tuchtrechtelijke jurisprudentie

In dit artikel wordt ingegaan op de tuchtrechtelijke jurisprudentie waarin de geheimhoudingsplicht van de accountant aan de orde komt. De hoeveelheid regels en inbreuken met betrekking tot de geheimhoudingsverplichting van de accountant maken het niet verwonderlijk dat er een omvangrijke hoeveelheid tuchtuitspraken over dit onderwerp is ontstaan.

Read More
Print Friendly and PDF ^