Militair krijgt werkstraf voor medeplichtigheid aan oplichting en medeplegen witwassen

De militaire kamer veroordeelt een 23-jarige man uit Enschede voor medeplichtigheid aan oplichting en voor het medeplegen van witwassen. Hierbij trad hij op hij als een zogeheten geldezel. De man krijgt een taakstraf van 60 uur. Ook moet hij aan de slachtoffers een schadevergoeding betalen.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Contant geld: hoe rechters omgaan met een witwasvermoeden en de verklaring van verdachte

Contant geld is een van de grootste risico’s voor witwassen. Om de barrières voor witwassen te verhogen worden er steeds meer maatregelen genomen, zoals de introductie van een verbod op contante betalingen vanaf € 3.000 voor beroeps- of bedrijfsmatige handelaren in goederen. Het is van belang om een goede balans te vinden tussen de noodzaak om risico’s voor witwassen te beperken en het belang van het in stand houden van een toegankelijk betalingsverkeer. Het afschaffen van contant geld is waarschijnlijk geen optie.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Artikel: Tussen plan en aanpak. Over het wetsvoorstel Wet plan van aanpak witwassen

Deze bijdrage bespreekt het wetsvoorstel Wet plan van aanpak witwassen, dat de minister van Financiën in oktober 2022 voor behandeling bij de Tweede Kamer heeft ingediend. Het voorstel bevat maatregelen om witwaspraktijken effectiever te bestrijden. Eerdere versies van het voorstel konden rekenen op fundamentele bezwaren, onder meer van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) en de Afdeling advisering van de Raad van State. Deze bezwaren hielden vooral verband met de gezamenlijke monitoring van banktransacties – de AP sprak van een ‘bancair sleepnet’. Een kernvraag in dit artikel is in hoeverre de regering aan deze bezwaren tegemoet is gekomen, waarbij in het bijzonder zal worden ingegaan op de gezamenlijke monitoring van banktransacties.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Veroordeling voormalig directeur Readen en webwinkel Neckermann gevangenisstraf voor gewoontewitwassen

Rechtbank Amsterdam 30 januari 2023, ECLI:NL:RBAMS:2023:354

De verdachte staat samen met zijn broer, medeverdachte, terecht voor het witwassen van contante geldbedragen die op verschillende bankrekeningen zijn gestort. Het gaat om contante stortingen op onder meer rekeningen van het moederbedrijf van Neckermann en gelieerde rechtspersonen, waarvan verdachte ten tijde van de stortingen (in)direct bestuurder en (enig) aandeelhouder was. Van de contante stortingen zijn door meerdere banken melding gedaan bij de FIU, die de transacties verdacht verklaarde.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Bureau Toezicht Wwft: boeten nader belicht

Witwassen is en blijft een actueel thema. Eind oktober diende Minister Kaag het wetsvoorstel 'Plan van aanpak witwassen' in. Het wetsvoorstel moet contante betalingen boven de € 3.000 verbieden en de mogelijkheid van informatie-uitwisseling tussen 'poortwachters' vergemakkelijken. De Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (hierna: Wwft) is één van de belangrijkste 'middelen' die wordt ingezet in de strijd tegen witwassen. De Wwft legt verregaande verplichtingen op aan instellingen die een poortwachtersfunctie hebben of werkzaam zijn in een risicovolle branche. Het toezicht op de Wwft-instellingen is bij verschillende toezichthouders belegd. Het Bureau Toezicht Wwft van de Belastingdienst houdt, samen met andere toezichthouders, toezicht op de naleving van de Wwft. Evenals de overige toezichthouders heeft het Bureau Toezicht Wwft van de Belastingdienst een aantal instrumenten tot haar beschikking om de Wwft en de daaruit voortvloeiende regels te handhaven. Een van die instrumenten is het opleggen van een bestuurlijke boete. Het Bureau Toezicht Wwft heeft in de afgelopen periode in totaal veertien boeten gepubliceerd op haar website.

Read More
Print Friendly and PDF ^