Artikel: ESG-compliance in een toeleveringsketen

De transitie naar een duurzamer klimaat en milieu staat hoog op de agenda van Europese en Nederlandse beleidsmakers en wetgevers. In navolging van het ‘Kyoto-protocol’ en de ‘Paris Agreement’, heeft de Europese Commissie (‘Commissie’) in haar ambitieuze ‘European Green Deal’4en ‘Fit for 55 Package’ gepubliceerd dat Europa moet omvormen tot een klimaat neutrale, grondstoffen efficiënte en concurrerende economie. Alle sectoren moeten daaraan meewerken door middel van bijvoorbeeld investeringen in milieuvriendelijke technologieën en bedrijven te helpen innoveren. De Europese wetgevers en nationale wetgevers van EU-lidstaten zetten beleid niet alleen in op klimaat en milieuduurzaamheid maar ook op sociale duurzaamheid, mensenrechten en bedrijfsaansprakelijkheid.

Read More
Print Friendly and PDF ^

De Corporate Sustainability Reporting Directive: rapporteren, controleren én maatschappelijk verantwoord juridisch adviseren

Op hoog niveau en in hoog tempo worden wereldwijd initiatieven ontplooid om ondernemingen ESG-‘accountable’ te maken. Met het op 21 april 2021 gepubliceerde voorstel voor de Corporate Sustainability Reporting Directive (de ‘CSRD’) levert de Europese Commissie aan die ontwikkeling een belangrijke bijdrage. In dit artikel bespreken wij op welke wijze de CSRD (ook) de positie van bedrijfsjuristen raakt. Om die duiding te kunnen geven, presenteren wij eerst de hoofdlijnen van de CSRD.

Read More
Print Friendly and PDF ^

The Future of Corporate Criminal Liability: Watching the ESG Space

The future of corporate criminal liability in the U.S. and around the world may be for failure to adequately act on environmental, social, and governance (ESG) issues. In Europe and elsewhere, courts have found a fundamental right or the equivalent to protection from climate change. That right has been exercised in court cases against governments first, and it is moving into cases against private corporations. This manuscript focuses within ESG issues on potential U.S. corporate criminal liability for inaction to prevent climate change.

Read More
Print Friendly and PDF ^

ESG in het omgevingsrecht: het regeerakkoord en de Omgevingswet

In het regeerakkoord dat op 15 december 2021 is gepubliceerd, heeft het kabinet zijn plannen voor de aankomende tijd gedeeld. In het regeerakkoord (ook wel aangeduid als het ‘coalitieakkoord’), genaamd ‘Omzien naar elkaar, vooruitkijken naar de toekomst’, worden verschillende grote uitdagingen genoemd: het tegengaan van klimaatverandering, de aanpak van de stikstofcrisis en het bouwen van nieuwe betaalbare woningen. Deze onderwerpen, gecombineerd met het voornemen te komen tot een nieuwe bestuurscultuur, laten zien dat het kabinet, bewust of onbewust, meebeweegt in de trend om het begrip ‘ESG’ – Environmental, Social and Governance – centraal te stellen.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Voorstel Europese Corporate Sustainability Due Diligence Directive niet in lijn met internationale normen en Nederlands IMVO beleid

Op 23 februari 2022 publiceerde de Europese Commissie dan eindelijk het voorstel voor een Europese Richtlijn voor maatschappelijk verantwoord ondernemen (de Corporate Sustainability Due Diligence Directive). Deze richtlijn zou gebaseerd zijn op OESO-richtlijnen voor multinationale ondernemingen en de UN Guiding Principles for business and human rights (UNGPs). Dit is het internationale normenkader op basis waarvan alle bedrijven mensenrechten moeten respecteren, een negatieve impact op het milieu dienen te vermijden en waarbij slachtoffers toegang moeten hebben tot een effectief rechtsmiddel als er desondanks schendingen of vervuiling plaatsvinden (due diligence). Het voorstel is daar echter niet mee in lijn.

Read More
Print Friendly and PDF ^