Europese Commissie presenteert wetgevingsvoorstel voor de oprichting van een IT-platform voor gemeenschappelijke onderzoeksteams

Gemeenschappelijke onderzoeksteams worden opgezet voor specifieke strafrechtelijke onderzoeken door twee of meer landen. Door de oprichting van een nieuw digitaal samenwerkingsplatform moet de uitwisseling van informatie en bewijsmateriaal tussen de deelnemende autoriteiten van een gemeenschappelijk onderzoeksteam worden vergemakkelijkt. Tevens kunnen die autoriteiten veiliger met elkaar communiceren via het platform.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Grapperhaus maakt Europese afspraken in aanpak ondermijning

Vorige week sloot minister van Justitie en Veiligheid Grapperhaus een overeenkomst met de ministers van Justitie en Binnenlandse zaken uit Frankrijk, België en Spanje om meer en beter gezamenlijk op te trekken tegen “nietsontziende criminelen”. Een succesvolle aanpak daarvan vereist een aanpak van de hele overheid en maatschappelijke partners met preventieve en repressieve maatregelen in Nederland, maar ook stevige samenwerkingsafspraken met andere landen.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Kabinet gaat zelf aan de slag met wetgeving voor verantwoord ondernemen

Minister De Bruijn heeft aangekondigd over te gaan naar nationale wetgeving ter bevordering van Internationaal Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (IMVO). Dit naar aanleiding van het bericht dat de Europese Commissie opnieuw haar voorstel heeft uitgesteld. Het is nog onduidelijk wanneer het voorstel wel wordt gepubliceerd.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Witwasbestrijding: onderhandelings­mandaat Raad voor transparantie bij overmakingen van cryptoactiva

Op 1 december zijn de ambassadeurs bij de EU een mandaat overeengekomen om met het Europees Parlement te onderhandelen over een voorstel voor het aanpassen van de regels voor de informatie die bij geldovermakingen moet worden gevoegd. De update moet die regels uitbreiden naar bepaalde cryptoactiva.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Digitale veiligheidseisen en meldplicht cyberincidenten in meer sectoren

Het aantal sectoren dat verplicht wordt om passende maatregelen te nemen om hun netwerk- en informatiesystemen te beveiligen en ernstige cyberincidenten moet melden, wordt uitgebreid. Het gaat bijvoorbeeld om grotere partijen die actief zijn in de voedselproductie en -distributie, maakindustrie en post- en koeriersdiensten. De verantwoordelijke EU-bewindspersonen, waaronder minister Stef Blok (Economische Zaken en Klimaat), hebben in Brussel tijdens de Telecomraad een akkoord bereikt over dit voorstel.

Read More
Print Friendly and PDF ^