Modernisering van het Nederlandse sanctiestelsel: conceptwetsvoorstel aanpassing Sanctiewet 1977 in aantocht

Op 4 november is er vanuit de minister van Buitenlandse Zaken aan de Tweede Kamer een brief gestuurd over de modernisering van het Nederlandse sanctiestelsel. Het kabinet wil het Nederlandse sanctiestelsel moderniseren door aanpassing van de Sanctiewet 1977. Het streven is om de consultatiefase van het wetsvoorstel juli 2023 te starten. Het voornemen is om de Sanctiewet 1977, en waar nodig aanpalende wetgeving en regelgeving, geheel te herzien waaronder: (i) het toekomstbestendig regelen van (aanteken)bevoegdheden (ii) het regelen van beheer en bewind van bepaalde bevroren tegoeden en economische middelen (iii) het moderniseren en mogelijk uitbreiden van bestuursrechtelijk toezicht en handhaving (iv) het voorzien in gedegen grondslagen voor gegevensdeling en het doorbreken van de geheimhoudingsplichten waar dat noodzakelijk blijkt.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Start registratie Nederlands UBO-register voor trusts

Sinds 1 november 2022 moeten beheerders van trusts (trustees), fondsen voor gemene rekening en soortgelijke constructies, hun uiteindelijk belanghebbenden (UBO's) registreren in het UBO-register trusts. Het UBO-register voor trusts en soortgelijke juridische constructies zorgt voor meer transparantie. Het maakt het voor criminelen lastiger om zich te verschuilen achter zulke constructies. Door deze transparantie draagt het register bij aan het voorkomen van witwassen, corruptie, fraude, belastingontduiking en financiering van terrorisme.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Voorstel voor een Raadsaanbeveling om de veerkracht van de kritieke entiteiten van de EU te versterken

Het voorstel van de Commissie voor een Raadsaanbeveling heeft tot doel de werkzaamheden ter bescherming van kritieke entiteiten op drie gebieden te maximaliseren en te versnellen: paraatheid, respons en internationale samenwerking. Daartoe voorziet zij in een sterkere ondersteunende en coördinerende rol van de Commissie om de paraatheid voor en respons op de huidige dreigingen te verbeteren. Daarnaast voorziet het voorstel in een versterkte samenwerking tussen de lidstaten en naburige derde landen.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Foreign direct investment screening in Nederland – Wet Vifo

Concentratiecontrole op grond van het mededingingsrecht is al lange tijd een bekend concept in Nederland. Hierbij wordt gekeken of een concentratie (zoals een fusie of overname) vanuit het oogpunt van de concurrentie wenselijk is. Door toenemende geopolitieke spanningen, protectionisme en economische of gezondheidscrises worden concentraties wereldwijd steeds vaker (ook) aan screening op grond van de nationale veiligheid onderworpen. Dit is veelal ter bescherming van nationaal strategische belangen en vitale processen én om te voorkomen dat bedrijven, producten of knowhow ‘in verkeerde handen vallen’. Welke typen bedrijven of sectoren van belang zijn voor de nationale veiligheid verschilt sterk van land tot land. Wel wordt er bij dergelijke controle van transacties in het algemeen vaak gesproken over Foreign Direct Investment (FDI) screening. Ook Nederland sluit zich aan bij de steeds langer wordende lijst van landen die nationale FDI screeningswetgeving invoeren. In dit artikel geven wij een overzicht van de in Nederland aangekondigde algemene wetgeving voor FDI screening.

Read More
Print Friendly and PDF ^

AP: Nieuwe wet ‘Plan van aanpak witwassen’ opent deur naar ongekende massasurveillance door banken

Als de bezwaren niet zijn weggenomen, opent een nieuw wetsvoorstel de deur naar een ongekende massasurveillance van Nederlanders. Dat concludeerde de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) in haar advies over het conceptwetsvoorstel ‘Plan van aanpak witwassen’. De AP zal kijken of het advies is overgenomen en zo ja, op welke punten.

Read More
Print Friendly and PDF ^