Handhaving van het omgevingsrecht: Landelijke Handhavingsstrategie Omgevingsrecht nader bekeken

Op 1 januari 2024 treedt de Omgevingswet (Ow) na veel debat in werking. Die wet en de bijbehorende regelgeving omvatten bijna alle wetgeving die op de fysieke leefomgeving zien. De Ow moet uiteraard ook gehandhaafd worden. Dat gebeurt via het bestuursrecht door bestuursorganen zoals die van provincies, gemeenten, waterschappen, omgevingsdiensten én door instanties belast met strafrechtelijke handhaving (politie, Openbaar Ministerie en bijzondere opsporingsdiensten). Vandaar dat er beleid is ontwikkeld om ervoor te zorgen dat het omgevingsrecht effectief en consistent kan worden gehandhaafd. In de in oktober 2022 vastgestelde Landelijke Handhavingsstrategie Omgevingsrecht is dat beleid neergelegd. Het is een gereedschapskist voor handhavende instanties om het beoogde doel om bij te dragen aan een goede leefomgeving te bereiken.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Aanhoudingen in grootschalig onderzoek naar merkvervalste kleding

De FIOD heeft op dinsdag 30 januari en woensdag 7 februari in een onderzoek elf aanhoudingen en zes doorzoekingen verricht. Drie mannen (30, 21, 19) en een 22-jarige vrouw uit Groningen, de gemeenten Het Hogeland en Westerkwartier en Assen worden verdacht van de handel in merkvervalste kleding en witwassen. Zeven mannen (in de leeftijd van 18, 19, 20, 21) uit Groningen, gemeente Westerkwartier, Soest en Tilburg, vermoedelijk geldezels, zijn ook aangehouden en worden verdacht van (schuld)witwassen.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Artikel: Wetsvoorstel Handhaving sociale zekerheid, balans of nieuwe disbalans

Het socialezekerheidsstelsel in Nederland kent een groot aantal bijzondere wetten waarin de rechten en plichten van een uitkeringsgerechtigde zijn neergelegd. Alhoewel deze wetten elk zien op een specifieke doelgroep en door verschillende uitvoeringsorganisaties worden uitgevoerd (UWV, SVB, gemeenten) hebben zij ook een gemene deler, namelijk de inlichtingenplicht. Deze plicht houdt in dat een uitkeringsgerechtigde op verzoek of uit eigen beweging een uitkeringsinstantie mededeling doet van alle feiten en omstandigheden waarvan redelijkerwijs duidelijk moet zijn dat zij van invloed kunnen zijn op het recht op uitkering.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Praktijkcursus prejudiciële vragen | Dinsdag 26 maart 2024

De bevoegdheid om prejudiciële vragen te stellen aan het Hof van Justitie van de EU bestaat al sinds jaar en dag. Toch wordt er in de praktijk zelden gebruik van gemaakt in het Nederlandse (bestuurs)strafrecht. Voor de gemiddelde rechter, officier van justitie en advocaat/gemachtigde gaat het om een onbekende procedure en kennelijk maakt onbekend onbemind. Doel van deze cursus is daar verandering in te brengen door uitgebreid de ins & outs van de prejudiciële procedure te bespreken en dan met name de voor de praktijk relevante aspecten daarvan die niet in een handboek zijn terug te vinden. Uitgangspunt is daarbij steeds het perspectief van alle procesdeelnemers en in het bijzonder de rechter.

Read More
/Source
, ,
Print Friendly and PDF ^

Cursus Europees Openbaar Ministerie (EOM)

Het Europees Openbaar Ministerie (EOM) is eind 2020 van start gegaan. Het EOM fungeert als onafhankelijk vervolgingsorgaan van de Europese Unie dat strafbare feiten, die ten koste van de EU-begroting gaan, onderzoeken, vervolgen en verdachten de nationale strafrechter brengen. Tijdens deze cursus wordt ingegaan op de achtergrond, de inrichting en taken van het EOM en de betekenis daarvan voor personen en ondernemingen die verdacht worden van strafbare feiten die binnen de bevoegdheid van het EOM vallen.

Read More
Print Friendly and PDF ^