Cursus Europees Openbaar Ministerie

Het Europees Openbaar Ministerie (EOM) is eind 2020 van start gegaan. Het EOM fungeert als onafhankelijk vervolgingsorgaan van de Europese Unie dat strafbare feiten, die ten koste van de EU-begroting gaan, onderzoeken, vervolgen en verdachten de nationale strafrechter brengen. Tijdens deze cursus wordt ingegaan op de achtergrond, de inrichting en taken van het EOM en de betekenis daarvan voor personen en ondernemingen die verdacht worden van strafbare feiten die binnen de bevoegdheid van het EOM vallen.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Cybercrime congres: Digitaal bewijs & de rol van private partijen | Vrijdag 21 juni 2024

Vaak is de data waar het om gaat en waar in het kader van een strafrechtelijk onderzoek interesse in is in het bezit van bedrijven en bevindt de data zich op servers in verschillende landen, zowel binnen als buiten de Europese Unie. Tot voor kort voorzagen de instrumenten ter verkrijging van deze data in mogelijkheden van bevoegde autoriteiten om zich via de daarvoor aangewezen autoriteiten in andere landen, dus indirect, tot deze bedrijven te wenden. Er is echter een ontwikkeling zichtbaar waarbij het in steeds meer gevallen mogelijk wordt voor autoriteiten om zich direct tot bedrijven te richten met een bevel tot uitlevering van data.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Modernisering WvSv: enige overwegingen bij een nieuwe tussenstand in het proces van deze wetgevingsoperatie

Bij de afsluiting van dit kort-observerend editorial in maart 2024 is het vrijwel precies een jaar geleden dat het definitieve wetsvoorstel voor de dragende onderdelen van het nieuwe Wetboek van Strafvordering, de Boeken 1 t/m 6, aan de Staten-Generaal werd aangeboden. Onlangs, in januari 2024, is de negende voortgangsrapportage in het gehele wetgevingstraject modernisering Wetboek van Strafvordering verschenen. Daarin wordt de route in het wetgevingsproject voor de komende tijd nader uitgetekend. De verschillende wetsvoorstellen in de verschillende sporen zullen dan, na een implementatietraject, allemaal tegelijk op één moment in werking (moeten) treden.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Kan een bank gehouden zijn om betaalopdrachten te weigeren bij een vermoeden van fraude?

De aanleiding voor het schrijven van dit artikel is een belangwekkende uitspraak van The Supreme Court of the United Kingdom van 12 juli 2023: Philipp v. Barclays Bank UK PLC. Het UK Supreme Court oordeelde dat op een bank geen verplichting rust om een betaalopdracht van een cliënt te weigeren als zij gegronde redenen heeft om aan te nemen dat sprake is van fraude. Het bestuderen van deze uitspraak riep bij mij de vraag op hoe een vergelijkbare zaak naar Nederlands recht zou (moeten) worden beslist. Die vraag beantwoord de auteur in dit artikel, aan de hand van een bespreking van de bijzondere zorgplicht van de bank en verplichtingen van de bank (als betaaldienstverlener) bij de uitvoering van betalingstransacties.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Cursus Interne onderzoeken

Intern onderzoek, feitenonderzoek, zelfonderzoek, corporate investigations: een belangrijk instrument voor het onderzoeken van (mogelijke) misstanden en fraudesignalen. Tijdens deze cursus wordt ingegaan op de verschillende aspecten die komen kijken bij het uitvoeren van een dergelijk onderzoek. Wat kunnen redenen zijn voor het uitvoeren van een intern onderzoek? Wanneer is dit wel en wanneer niet een geschikt instrument? Hoe kan zo’n onderzoek worden uitgevoerd en wie kan dat het beste doen?

Read More
Print Friendly and PDF ^