Artikel: Hoe te voorkomen dat ‘unbankables’ buiten de bancaire boot vallen?
/Op 21 oktober 2019 kopte het NRC Handelsblad: ‘Legaal wiet telen zonder bankrekening, dat lukt niet’. De inhoud van het artikel is, kort gezegd, als volgt: Project C wil één van de bedrijven zijn die legaal wiet gaat telen. In het regeerakkoord is afgesproken dat tien gemeenten gaan experimenteren met het legaal telen van wiet zodat coffeeshops geen wiet meer hoeven te kopen in het criminele circuit. Project C heeft een plan uitgewerkt met een begroting en rekent op een miljoenenomzet. Echter, ze hebben voor het project een bankrekening nodig. Om er één te verkrijgen hebben ze meerdere banken benaderd, maar zodra werd gesproken over cannabis, werd een bankrekening geweigerd. ABN Amro verklaarde haar afwijzing door een hoog risicoprofiel te benoemen. Uit andere krantenkoppen blijkt dat het weigeren van een betaalrekening door banken, zeker in bepaalde branches, zich vaker voordoet. Zo weigeren grote Nederlandse banken bitcoinondernemers als zakelijke klant, wordt de seksindustrie steeds vaker geweerd en wordt ook de drugsindustrie alsmaar vaker door banken vermeden. Het weren van ondernemers levert een probleem op. Het is niet meer van deze tijd om geld onder het kussen of matras te bewaren. Grote en kleine betalingen vinden plaats middels overboekingen van de ene naar de andere bankrekening, zoals bij de betaling of ontvangst van salaris, huur en belasting.
In de 21e eeuw is het voor ondernemingen vrijwel onmogelijk ‘normaal’ te functioneren in Nederland, zonder over ten minste één betaalrekening te bezitten. Vanwege dit essentiële belang van een betaalrekening rijst steeds vaker de vraag of het beschikken over een betaalrekening voor Nederlandse rechtspersonen als een recht moet gelden. Een recht dat de overheid zou moeten garanderen en Nederlandse banken zouden moeten faciliteren.
Lees verder:
De bancaire spagaat. Hoe te voorkomen dat ‘unbankables’ buiten de bancaire boot vallen? door F. Selmani in Tijdschrift Financieel Recht in de Praktijk