Calamiteitenrapportages & verschoningsrecht
/Na de melding van een calamiteit of geweld in de zorgrelatie draagt de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd de zorgaanbieder doorgaans op om een intern onderzoek te doen naar de gang van zaken. Het doel van zo'n onderzoek is om te leren van eventuele fouten om de kwaliteit van de zorg te verbeteren. Daarvoor is het belangrijk dat zorgverleners open en eerlijk kunnen vertellen wat zij hebben gezien en gedaan.
Dat lukt niet als zorgverleners er rekening mee moeten houden dat wat zij vertellen later in een openbare strafzitting besproken wordt. Daarom staat in de Wet kwaliteit klachten en geschillen zorg (Wkkgz) dat calamiteitenrapportages alleen aan het Openbaar Ministerie (OM) kunnen worden verstrekt als de informatie redelijkerwijs niet op een andere wijze kan worden verkregen.
Daarnaast geldt ook het verschoningsrecht.
Twee rechtbanken hebben inmiddels in twee verschillende zaken geoordeeld dat zorgaanbieders hun calamiteitenrapportages niet aan het OM hoefden te verstrekken. Beide zorgaanbieders hadden zich verzet tegen de vorderingen van het OM om calamiteitenrapportages. De rechtbanken oordeelden dat het OM op een andere, minder bezwarende wijze kon komen aan de informatie die het nodig meende te hebben. De calamiteitenrapportages kwamen hierdoor niet in het strafdossier terecht en werden niet besproken tijdens de openbare strafzitting.
Lees verder:
Verschoningsrecht wijkt niet zomaar, Zorgvisie