DNB Integriteitstoezicht in Beeld 2025
/DNb heeft haar rapport over het integriteitstoezicht gepubliceerd, "Integriteitstoezicht in Beeld 2025." Met dat rapport deelt DNB de bevindingen en inzichten uit het integriteitstoezicht. Het rapport heeft als doel instellingen te helpen bij een degelijke en risicogebaseerde invulling van het integriteitsbeleid door inzicht te geven in actuele ontwikkelingen, bevindingen uit het toezicht en opkomende risico’s.
Het rapport, dat voor de tweede keer verschijnt, heeft als doel instellingen te helpen bij een degelijke en risicogebaseerde invulling van het integriteitsbeleid door inzicht te geven in actuele ontwikkelingen, bevindingen uit ons toezicht en opkomende risico’s.
Het rapport sluit aan bij andere periodieke toezichtpublicaties. Met Toezicht in Beeld blikt DNB jaarlijks terug op de inspanningen en resultaten van ons toezicht en kijken we vooruit naar de toezichtprioriteiten voor het komende jaar. In de eind vorig jaar gepubliceerde Visie op Toezicht 2025-2028 is de strategische koers voor de komende vier jaar uiteengezet, met prioriteiten die bijdragen aan een doelmatige en doeltreffende inzet van onze toezichtcapaciteit.
Hier voegt het rapport een geïntegreerd overzicht van de integriteitsrisico's in en het toezicht op de verschillende sectoren aan toe. Hiermee is het rapport een belangrijk onderdeel van de continue dialoog tussen DNB en onder toezicht staande instellingen over de naleving van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft), de Wet toezicht trustkantoren 2018 (Wtt) en de Sanctiewet (Sw).
Belangrijke bevindingen per sector
DNB signaleert vooruitgang in risicobeheersing, maar er blijven significante uitdagingen:
Banken: De sector heeft verbeteringen doorgevoerd in de beheersing van witwasrisico’s, maar er blijven aandachtspunten in sanctiescreening en transactiemonitoring. De toename van transacties met landen als Kirgizië en Georgië vraagt extra waakzaamheid.
Trustkantoren: Hoewel er verbeteringen zijn in cliëntenonderzoek, blijft er een verhoogd risico op witwassen en sanctieontwijking door doelvennootschappen in hoog-risicosectoren.
Betaalinstellingen en elektronischgeldinstellingen: Er is vooruitgang geboekt in de traceerbaarheid van transacties, maar tekortkomingen in transactiemonitoring en sanctiescreening blijven een zorg.
Verzekeraars en pensioenfondsen: Deze sectoren tonen over het algemeen een lager risicoprofiel, maar moeten hun risicobewustzijn en complianceprocessen verder versterken.
Overige financiële instellingen en handhaving op illegale financiële dienstverlening: DNB blijft actief in de opsporing en sanctionering van niet-gereguleerde entiteiten die een integriteitsrisico vormen.
Sanctiewet 1977
De Sanctiewet 1977 (Sw) speelt een steeds belangrijkere rol in DNB’s integriteitstoezicht. Financiële instellingen zijn wettelijk verplicht om te controleren of hun cliënten of transacties in strijd zijn met sanctieregelingen.
Belangrijkste aandachtspunten in het rapport:
Toename van sanctieontwijking
DNB heeft een significante stijging geconstateerd in transacties vanuit bepaalde landen, wat kan wijzen op omzeiling van sancties. Inkomende betalingen uit landen als de Britse Maagdeneilanden, Turkmenistan en Armenië zijn met 100% tot 600% gestegen sinds de invoering van sancties tegen Rusland.Sanctiescreening
Hoewel financiële instellingen dagelijks meldingen doen, blijft er verbetering nodig in de effectiviteit van sanctiescreeningsystemen. DNB heeft aangekondigd in 2025 opnieuw een diepgaand onderzoek te doen naar de implementatie en effectiviteit van sanctiecontroles bij banken en trustkantoren.Discriminatie bij sanctiecontroles
Uit DNB’s rondetafelgesprekken blijkt dat de uitvoering van de Sanctiewet kan leiden tot ongewenste discriminatie. Sommige banken en instellingen passen een te strikt beleid toe, waardoor klanten zonder objectief verhoogd risico worden uitgesloten. DNB blijft dit monitoren en roept op tot een evenwichtige toepassing van de regelgeving.
Toekomstige Maatregelen
DNB zet haar toezicht in 2025 voort met:
Gerichte onderzoeken naar sanctiescreening bij banken en trustkantoren.
Ondersteuning van de implementatie van het nieuwe EU AML-pakket, met de oprichting van de Europese anti-witwasautoriteit (AMLA).
Focus op sectoroverstijgende risico’s, zoals correspondentbankieren, virtual IBANs en milieucriminaliteit.