EU actieplan tegen illegale handel in wilde dieren en planten

De Commissie heeft een herzien EU-actieplan aangenomen om een einde te maken aan de illegale handel in wilde dieren en planten, zoals aangekondigd in de biodiversiteitsstrategie voor 2030. De lucratieve, wereldwijde zwarte markt voor wilde dieren en planten draagt bij tot de sterke achteruitgang of het uitsterven van volledige soorten en bevordert zoönosen (ziekten die van dier op mens kunnen worden overgedragen). Volgens het World Wildlife Crime Report van 2020 van het Bureau van de Verenigde Naties voor drugs- en misdaadbestrijding wordt elk land ter wereld getroffen door de illegale handel in wilde dieren en planten, die een grote verscheidenheid aan soorten omvat, van paling en schubdieren tot palissanderhout. Het geactualiseerde plan bouwt voort op het eerste actieplan, dat zes jaar geleden is aangenomen, en zal als leidraad dienen voor nieuwe EU-maatregelen tegen de illegale handel in wilde dieren en planten tot 2027.

Het herziene plan heeft vier hoofdprioriteiten:

  • het voorkomen van de illegale handel in wilde dieren en planten en het aanpakken van de onderliggende oorzaken ervan door de vraag naar illegaal verhandelde wilde dieren en planten te doen afnemen, duurzame bestaansmiddelen in de landen van herkomst te ondersteunen en corruptie op alle niveaus te bestrijden;

  • het versterken van de juridische en beleidskaders ter bestrijding van de illegale handel in wilde dieren en planten door het beleid van de EU en de lidstaten af te stemmen op de internationale verbintenissen en de meest recente gegevens en door samen te werken met bedrijfssectoren die bij de handel in wilde dieren en planten betrokken zijn;

  • het handhaven van de regels en de beleidsmaatregelen om de illegale handel in wilde dieren en planten doeltreffend te bestrijden door de opsporing van illegale activiteiten in de EU te verbeteren, de nadruk op capaciteitsopbouw in de hele handhavingsketen te leggen, coördinatie en samenwerking binnen en tussen de lidstaten aan te moedigen en de inspanningen op te voeren om de onlineaspecten van de illegale handel in wilde dieren en planten aan te pakken;

  • het versterken van het wereldwijde partnerschap van herkomst-, afzet- en doorvoerlanden tegen de illegale handel in wilde dieren en planten door hun capaciteit te vergroten en de samenwerking tussen de lidstaten, de handhavingsinstanties van de EU en belangrijke niet-EU-landen te verbeteren.

In november komen de partijen bij de Overeenkomst inzake de internationale handel in bedreigde in het wild levende dier- en plantensoorten (Cites) in Panama bijeen om strengere handelsregels voor bijna 600 dier- en plantensoorten te overwegen. De EU zal het herziene actieplan op de CoP19 van Cites presenteren, samen met een krachtig pakket voorstellen voor de opname van soorten in de Cites-bijlagen.

Achtergrond

De illegale handel in wilde dieren en planten is een belangrijke oorzaak van het verlies aan biodiversiteit en kan de in het wild levende populaties van flora en fauna sterk verzwakken en in sommige gevallen doen uitsterven. Daarnaast heeft de illegale handel in wilde dieren en planten ook negatieve sociaal-economische gevolgen, aangezien de vernietiging van ecosystemen als gevolg van stroperij en illegale handel lokale gemeenschappen vaak legale en duurzame inkomstenbronnen ontneemt. Zoals de COVID-19-pandemie onlangs heeft aangetoond, kan de onbeheerde handel in wilde dieren en planten tot de verspreiding van zoönosen leiden, met mogelijk verschrikkelijke gevolgen voor de volksgezondheid.

De EU is een knooppunt voor de wereldwijde illegale handel in wilde dieren en planten en moet de leiding nemen in de bestrijding ervan. De gerapporteerde waarde van de illegale handel in wilde dieren en planten in de EU bedroeg in 2019 minstens 4,7 miljoen euro, maar was waarschijnlijk veel groter. De autoriteiten van de EU-lidstaten nemen voortdurend wilde dieren en planten in verschillende vormen in beslag, gaande van geneeskrachtige middelen, planten en koralen tot reptielen, vogels, en zoogdieren. Vanaf 2017 vonden in de EU elk jaar gemiddeld meer dan 6 000 inbeslagnames van in de Cites-lijsten opgenomen wilde dieren en planten plaats.

Het herziene actieplan komt er op een cruciaal moment voor het behoud van de wereldwijde biodiversiteit. Het toont aan dat de EU het goede voorbeeld geeft in de aanloop naar twee belangrijke internationale bijeenkomsten: CoP15 van de biodiversiteitsconferentie van de Verenigde Naties in december in Montréal, waar de partijen naar verwachting een wereldwijd akkoord zullen bereiken om de aanhoudende vernietiging van de biodiversiteit een halt toe te roepen en om te buigen, en Cites-CoP19 van 14 tot en met 25 november in Panama.

Print Friendly and PDF ^