Europol: dreigingsevaluatie milieucriminaliteit 2022

Op 27 juni 2022 heeft Europol een nieuw verslag gepubliceerd met daarin de bedreigingen van milieucriminaliteit voor de EU.

In drie hoofdstukken gaat het verslag in op de criminele netwerken die betrokken zijn bij milieucriminaliteit, de belangrijkste typologieën van milieucriminaliteit in de EU en de invloed van andere georganiseerde criminaliteit op het milieu (bv. illegale drugsproductie). 

De belangrijkste typologieën van milieucriminaliteit zijn:

-       Afvalcriminaliteit;

-       Vervuilingsmisdaden;

-       Wildlife crime;

-       Illegale visserij;  

-       Andere vormen van milieucriminaliteit, zoals bosbouwmisdrijven en illegale handel in huisdieren.

In het verslag wordt erop gewezen dat de EU fungeert als het centrum van de handel in wildlife. De EU is dan ook zowel de belangrijkste bestemming voor de smokkel van in het wild levende dieren en planten als een punt van oorsprong voor de handel die naar andere continenten wordt vervoerd. Wat betreft afvalcriminaliteit, wordt er in het verslag vastgesteld dat criminele EU-netwerken zich steeds meer richten op Midden- en Oost-Europa om illegaal in West-Europa geproduceerd afval te verhandelen.

Er is ook gekeken naar de drijfveren van criminele netwerken om milieudelicten te begaan. Geconcludeerd wordt dat hoge winsten, juridische discrepanties tussen landen, een laag opsporingsrisico en marginale straffen milieucriminaliteit aantrekkelijk maken voor criminelen. De infrastructuur die criminele netwerken gebruiken om dergelijke misdrijven te plegen, berust op drie pijlers, namelijk: het grootschalige gebruik van documentfraude, het misbruik maken van tegenstrijdigheden in wetgeving en op corruptie.

Groene investeringen, certificaten en emissiehandelssystemen zijn steeds vaker het voorwerp van frauduleuze activiteiten. Er wordt over het algemeen opgemerkt dat de meeste milieucriminelen gewoon opportunistische eigenaren van legale ondernemingen zijn, die besluiten hun winstkansen te verhogen door een criminele onderneming op te richten. Juist omdat zo’n groot deel van de criminele activiteiten wordt uitgevoerd door legale ondernemingen, is het identificeren van criminele netwerken achter milieudelicten een van de grootste uitdagingen voor de rechtshandhaving.

Om milieucriminelen in de toekomst bij te benen, worden de volgende aspecten voor de rechtshandhaving van cruciaal belang geacht:

-       Verhoging van de begrotingen;

-       Het ontwikkelen van gespecialiseerde milieueenheden in elke EU-lidstaat;

-       Het aanvullen van de technische kennis.  

In het verslag wordt ten slotte speciale aandacht besteed aan de klimaatverandering, die als push- en pull-factor fungeert voor de georganiseerde misdaad. De toenemende schaarste van natuurlijke hulpbronnen zal de georganiseerde misdaad waarschijnlijk aanzet geven tot – in termen van winst – de toekomstige toewijzing ervan.

Print Friendly and PDF ^