Fraudeverdachten met vervalste documenten aan de slag bij overheid
/Het Openbaar Ministerie waarschuwt overheidsdiensten om bij het inhuren van personeel alert te zijn op mogelijke identiteitsfraude. Uit een onderzoek van de Rijksrecherche blijkt dat meerdere uitzendkrachten de afgelopen jaren bij de overheid zijn ingehuurd op basis van vervalste documenten. Vier verdachten stonden vrijdag 6 december terecht op een eerste regiezitting bij de rechtbank Rotterdam. Het OM verdenkt hen van oplichting, identiteitsfraude, en de vermoedelijke organisator ook van deelname aan een criminele organisatie.
Het was nota bene een uitzendkracht bij het OM die de zaak aan het rollen bracht. De vrouw was in juni 2022 ingehuurd als juridisch medewerker bij het Functioneel Parket (FP) om WOO-verzoeken te behandelen. Een maand na haar aantreden ontstonden er twijfels over de ware aard van de werkneemster, die was ingehuurd via een detacheringsbureau. Onderzoek wees uit dat de vrouw niet alleen vervalste diploma’s en cv had ingestuurd, maar ook dat ze daar werkte onder de naam van iemand anders. Het FP heeft toen aangifte gedaan van oplichting, identiteitsfraude en valsheid in geschrifte.
Organisatoren
In het onderzoek onder leiding van het Landelijk Parket kwam de Rijksrecherche op het spoor van de personen die deze fraude organiseerden. Deze verdachten verzorgden de vervalste documenten en leverden ze aan bij de detacheringsbureaus. Via de verdachten bleek een aantal personen bij overheidsorganisaties te werken, waaronder de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en de Belastingdienst, zonder dat ze daarvoor kwalificaties hadden en op naam van iemand anders. Verder is gebleken dat personen wel onder hun eigen naam werkten maar met vervalste documenten, zoals diploma’s en cv’s.
In totaal zijn zeven personen als verdachte aangemerkt. Vier van de zeven verdachten stonden vandaag terecht op een eerste zitting, die volgend jaar verder gaat. De overige drie verdachten, waaronder de vrouw die bij het Functioneel Parket werkte, worden later opgeroepen om te verschijnen bij een zogenoemde OM-hoorzitting.
Misbruik
Uit het onderzoek is niet gebleken dat de verdachten bij overheidsorganisaties binnen wilden komen met criminele plannen, om bijvoorbeeld geld of informatie weg te sluizen. Ze hebben volgens de officier van justitie wel misbruik gemaakt van organisaties die een grote vraag naar personeel hebben, en gekwalificeerde uitzendkrachten een aantrekkelijk uurtarief bieden. Dat het de (ongekwalificeerde) verdachten lukte om opdrachten te bemachtigen heeft de organisaties wakker geschud. Het OM roept overheidsorganisaties op uitzendkrachten beter door te lichten en alert te zijn op identiteitsfraude.
De Rijksrecherche
De Rijksrecherche onderzoekt strafbare feiten en gedragingen die de integriteit van de overheid ernstig kunnen aantasten. Het gaat bijvoorbeeld om omkoping van een ambtenaar of het lekken van vertrouwelijke informatie door een ambtenaar. De Rijksrecherche doet daarnaast onderzoek naar incidenten met vuurwapengebruik of ander ernstig geweldgebruik door de politie.
Bron: OM