Gevangenisstraf voor nafta diefstal en bodemverontreiniging

Rechtbank Oost-Brabant 14 december 2021, ECLI:NL:RBOBR:2021:6478

De rechtbank Oost-Brabant heeft een 32-jarige man, ingeschreven in Nuland, veroordeeld tot 12 maanden gevangenisstraf voor diefstal en meerdere pogingen daartoe van nafta en voor bodemverontreiniging. Daarnaast is hij veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding van ruim 8,5 ton.

De verdachte heeft tussen begin 2018 en februari 2021 oliehoudende producten uit een ondergrondse pijpleiding van de N.V. Rotterdam-Rijn Pijpleidingmaatschappij (RRP) gestolen. Ook heeft hij in dezelfde periode nog 3 pogingen tot diefstal gedaan.

Op meerdere locaties tapte hij illegaal producten af van een ondergrondse leiding die loopt tussen Pernis en Venlo. De leiding is bestemd voor het transport naar Duitsland van oliehoudende producten zoals diesel, kerosine, benzine en nafta.

De eigenaar van de oliepijpleiding ontdekte illegale aansluitingen op 5 verschillende locaties in Nederland (Bakel, Beek en Donk, Haaren, Deurne en Udenhout). De aansluitingen in Haaren werden ontdekt toen bij het kortmaaien van begroeiing rondom de pijpleiding een slang naar 3 illegale aansluitingen kapot werd getrokken. Daardoor ontstond er een lekkage waardoor ten minste 20.000 tot 40.000 liter nafta in de bodem terecht is gekomen. Door inspecties aan de pijpleiding werden de overige illegale aansluitingen ontdekt. Op de locatie in Beek en Donk werd de bodem vervuild aangetroffen.

Grote schade voor mens en milieu

Bij het bepalen van de straf heeft de rechtbank onder meer rekening gehouden met de grote schade voor mens en milieu die de verdachte met deze strafbare feiten teweeg heeft gebracht. Hij heeft zich totaal niet bekommerd om de desastreuze gevolgen van zijn handelen. Ook heeft hij op geen enkele wijze de fouten als gevolg van zijn handelen onderkend. De rechtbank rekent hem dit zeer zwaar aan.

De materiële schade die is ontstaan door zijn handelen is enorm. De RRP heeft hoge kosten gemaakt, onder meer om de vervuilde bodem te saneren en omdat zij tijdelijk haar onderneming stil moest leggen. Dit alles met grote economische schade tot gevolg. De rechtbank veroordeelt de verdachte, naast de geëiste celstraf van 12 maanden, tot het betalen van de schade die op dit moment wordt begroot op ruim 850.000 euro.

Lees hier de volledige uitspraak.

Print Friendly and PDF ^