Incidentrapportages van bedrijven worden steeds vaker in het punitief bestuursrecht en strafrecht gebruikt als bewijsmateriaal

Incidenten zijn helaas onvermijdelijk. Wat wel kan, is daar maximaal van leren. Als bedrijven zich geconfronteerd zien met een incident – dat kan variëren van een (relatief) onschuldig voorval tot een lozing waarbij een vergunningvoorschrift is overtreden tot een dodelijk arbeidsongeval – wordt daar al snel intern onderzoek naar gedaan. Verplicht dan wel onverplicht. Bedrijven beogen daarmee te leren van het betreffende incident en herhaling van soortgelijke situaties in de toekomst zoveel als redelijkerwijs mogelijk te voorkomen. Dit lijkt mij in alle gevallen nastrevenswaardig.

Een zichtbare tendens waarbij de toegevoegde waarde van deze incidentrapportages onder druk komt te staan, baart mij echter zorgen. Zowel in het punitief bestuursrecht, als in het strafrecht worden deze door bedrijven opgestelde incidentrapportages namelijk steeds vaker tegen de betreffende bedrijven gebruikt, dan wel tegen hun werknemers. De "root cause analysis", oftewel de interne oorzakenanalyse, is in sommige gevallen zelfs hét kerndocument in het strafdossier. Voor het bewijs wordt vaak dankbaar gebruik gemaakt van de voortschrijdende inzichten en de op die basis geformuleerde aanbevelingen.

Lees verder:

Print Friendly and PDF ^