Is een condicio sine qua-non verband voldoende voor het aannemen van strafrechtelijk causaal verband bij een arbeidsongeval?
/Een opvallende uitspraak in hoger beroep, niet in de laatste plaats omdat de verdachte rechtspersoon in eerste aanleg nog integraal was vrijgesproken door de rechtbank Overijssel. De rechtbank had daarbij in aanmerking genomen dat (het aan de tenlastelegging ten grondslag liggende) art. 3:17 van het Arbobesluit niet werd geschonden door het al dan niet deugdelijk zijn van de borgingsconstructie. Het genoemde artikel houdt de verplichting van de werkgever in om het gevaar te worden getroffen of geraakt door voorwerpen, producten of onderdelen daarvan, dan wel vloeistoffen of gassen, of het gevaar bekneld te raken tussen voorwerpen, producten of onderdelen daarvan, te voorkomen, dan wel indien dat niet mogelijk is, zoveel mogelijk te voorkomen. Naar het oordeel van het rechtbank was de borgingsconstructie niet bedoeld voor de veiligheid van de werknemers en kon die ondeugdelijkheid daarom niet redengevend zijn voor overtreding van art. 3.17 Arbobesluit. Anders gezegd: de rechtbank was kennelijk van mening dat uit het dossier niet bleek van het niet-naleven van de bedoelde verplichtingen uit het Arbobesluit.
Lees verder:
Is een condicio sine qua-non verband voldoende voor het aannemen van strafrechtelijk causaal verband bij een arbeidsongeval? - Artikelnoot bij Hof Arnhem-Leeuwarden 25 september 2019, ECLI:NL:GHARL:2019:7797 door E.M. Witjens in Tijdschrift voor Sanctierecht & Onderneming