OM eist gevangenisstraf tegen “klassieke faillissementsfraudeur”
/Het Openbaar Ministerie heeft voor de rechtbank in Amsterdam een onvoorwaardelijke gevangenisstraf geëist tegen een verdachte van faillissementsfraude. Het OM verwijt de 55-jarige verdachte uit Bergen bedriegelijke bankbreuk door onttrekkingen uit de boedel en het niet voeren en overleggen van een administratie. De officier vond dat de man zou hebben aangestuurd op een faillissement van zijn onderneming en zou 278.561 euro hebben onttrokken aan de boedel.
Eerdere veroordeling
Volgens de officier was het nodig om verdachte een halt toe te roepen: “Juist omdat hij maar doorgaat, heb ik besloten hem te dagvaarden in de hoop dat hij stopt. Mijnheer is een klassieke faillissementsfraudeur.” De verdachte had volgens de officier in het verleden voor soortgelijke feiten al te maken gehad met justitie. De man was in 2018 in hoger beroep veroordeeld voor valsheid in geschrift en het niet voeren van een administratie.
Faillissement
De verdachte was eigenaar van een onderneming die op 4 augustus 2015 failliet is gegaan. Uit onderzoek van de FIOD zou blijken dat verdachte een drietal onttrekkingen uit de boedel had verricht en zijn administratie niet had gevoerd. Volgens de officier zou de man in de maanden voor het faillissement de omzet van het failliete bedrijf naar haar 100 procent aandeelhouder hebben verschoven. Daarnaast had hij ook privé-gelden en goederen uit de boedel onttrokken. In totaal voor een bedrag van 287.561 euro. De officier: “Ook dit keer staakt hij het voeren van de administratie en draagt hij bezittingen en/of schulden over aan een andere ondernemingen en laat de onderneming ploffen waar de schulden in achterblijven. Het afgelopen jaar heb ik conservatoir beslag laten leggen op de woning die verdachte in gebruik heeft en die op naam van zijn zoon staat. Met het verkrijgen van de hypotheek was ook van alles mis.”
Ernst van de feiten en strafmaat
Wanneer de boedel van een failliet bedrijf wordt weggesluisd, worden de schuldeisers extra benadeeld. Zonder administratie is het voor curatoren bovendien moeilijk om de belangen van schuldeisers te behartigen. Faillissementsfraude is een maatschappelijk probleem en kost de hele maatschappij veel geld. Bovendien ondermijnt faillissementsfraude het vertrouwen in het handelsverkeer, verstoort de concurrentieverhoudingen en brengt de maatschappij schade toe. Om te zorgen dat burgers en bedrijven vertrouwen kunnen hebben in het handelsverkeer is de aanpak van faillissementsfraude van groot belang.
“Als ervaringsdeskundige met justitie komt hij niet tot inkeer maar speelt hij het spel deze keer een niveautje hoger door alleen op basis van het strafdossier een schriftelijke verklaring af te willen leggen. Gelet op hetgeen al gezegd is over de eerdere strafzaak, zie ik geen aanleiding voor een voorwaardelijk strafdeel en is kaal afstraffen de enige passende afdoening.”, aldus de officier. Tegen verdachte eiste de officier van justitie een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 15 maanden. Ook eiste hij, gelet op het gevaar voor recidive, een bestuursverbod van vijf jaar.
De rechtbank doet over twee weken uitspraak.
Bron: OM