Oud-FIOD rechercheur verdacht van miljoenenfraude
/Donderdag 24 februari eiste het Openbaar Ministerie in de rechtbank van Zutphen een gevangenisstraf van 4,5 jaar, met aftrek van het voorarrest, tegen een 39-jarige oud FIOD-rechercheur die verdacht wordt van miljoenenfraude.
Fraude van 6.5 miljoen euro
Het strafrechtelijk onderzoek naar de fraude startte in 2016 naar aanleiding van een aangifte door HMC, een charitatieve instelling van Christelijke Gemeente Nederland. Uit onderzoek bleek dat de oud FIOD-rechercheur de financiële geldstromen van de geloofsgemeenschap beheerde en dat hij op geraffineerde wijze, door middel van valse overeenkomsten en gebruik van een in Panama gevestigde vennootschap, miljoenen van de geloofsgemeenschap weg wist te sluizen. Deze geldbedragen werden onder meer gestald op bankrekeningen in Saint Vincent and the Grenadines en de Verenigde Arabische Emiraten. Kort na het vertrek van de verdachte bij de geloofsgemeenschap kwam de fraude aan het licht. In totaal fraudeerde de verdachte voor minimaal 6.5 miljoen euro.
Onopgemerkt
“De verdachte heeft dit alles op relatief eenvoudige wijze en vrijwel onopgemerkt kunnen doen omdat hij binnen de gemeenschap een groot vertrouwen en aanzien genoot, veel vrijheid van handelen had en hij over creditcards van de bedrijven beschikte. In de periode van 2015 tot en met januari 2016 heeft hij een vermogen binnengehaald door verduistering, oplichting en valsheid in geschrift.”, aldus de officier van justitie. Naast de genoemde verduistering, oplichting en valsheid in geschrifte wordt de verdachte het witwassen van de met de fraude verkregen gelden verweten.
Vriendin en bedrijven
De 29-jarige vriendin van de verdachte bleek betrokken bij onder meer het witwassen van de gestolen gelden. Zo werd in 2015 een woning ter waarde van 1.1 miljoen euro met het verkregen geld aangeschaft en op haar naam gesteld. Tevens wordt haar verweten samen met haar vriend een valse arbeidsovereenkomst en werkgeversverklaring te hebben opgemaakt met als doel om een hypotheek te verkrijgen. Tegen de vrouw is door de officier van justitie een gevangenisstraf van 15 maanden geëist waarvan 5 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van 2 jaar en met aftrek van voorarrest. Tegen twee van de betrokken bedrijven, waar de mannelijke verdachte de feitelijke bestuurder van was, zijn geldboetes van respectievelijk 500.000 euro en 150.000 euro geëist.
Bron: OM