Pluimveehouders krijgen taakstraffen, geldboetes en moeten tot 1,9 miljoen euro afstaan
/De rechtbank Oost-Brabant heeft een pluimveehouder en zijn bedrijf uit Gilze veroordeeld tot een maximale taakstraf van 240 uur en een geldboete van 200.000 euro, waarvan 100.000 euro voorwaardelijk. De man hield met zijn bedrijf vele tienduizenden kippen meer dan waarvoor hij pluimveerechten had. De rechtbank bepaalt dat hij daarom ook ruim 1,9 miljoen euro aan financieel voordeel moet afstaan. Een pluimveehouder uit Heusden krijgt een taakstraf van 80 uur, waarvan 40 uur voorwaardelijk, en een voorwaardelijke geldboete van 40.000 euro. Een kippenboer uit Geffen krijgt geldboetes van in totaal 12.500 euro, waarvan 7.500 euro voorwaardelijk. Hij moet daarnaast ruim 40.000 euro behaald voordeel afstaan.
De pluimveehouder uit Gilze verkocht in de periode 2015 tot 2018 vrijwel al zijn pluimveerechten om te kunnen investeren in nieuwe technieken om mest te verwerken. Hoewel de rechtbank het lovenswaardig vindt dat de man met zijn bedrijf wilde investeren in dergelijke ontwikkelingen, deed hij dit door de wettelijk vereiste pluimveerechten te verkopen. Doordat hij zich niet aan de milieuregels hield kreeg hij ook een concurrentievoordeel ten opzichte van pluimveehouders die zich wel aan de regels houden. Zij konden immers niet over dit vrijgekomen geld beschikken.
De pluimveehouder uit Geffen kwam in 2016 en 2017 zo’n 22.000 pluimveerechten te kort. Ook de kippenboer uit Heusden had fors te weinig rechten, maar dan in de jaren 2015 en 2016. In zijn geval houdt de rechtbank er rekening mee dat het bedrijf in financiële nood verkeert en mogelijk op korte termijn verkocht zal moeten worden. De zorgelijke situatie is van grote invloed op zijn dagelijkse leven. De rechtbank legt daarom een geheel voorwaardelijke geldboete van 40.000 euro op. Deze straf moet er bovendien voor zorgen dat de eigenaar in de toekomst niet opnieuw de fout ingaat.
Het Openbaar Ministerie wilde ook van deze kippenboer het behaalde voordeel afpakken, maar onderbouwde die vordering onvoldoende. De rechtbank geeft het OM nu tijd om dit alsnog te doen.
Lees hier de volledige uitspraken: