Procesafspraken: celstraf en taakstraf wegens witwassen van 9 ton door zorgfraudeur

In de rechtbank van Rotterdam stond op 3 september een verdachte voor de rechter. Zij wordt ervan verdacht met haar thuiszorgbedrijf 890.000 euro te hebben witgewassen in de periode van 1 januari 2017 tot en met 1 december 2021, door valse facturen in te dienen en fictieve dienstverbanden aan te gaan. Het Openbaar Ministerie (OM) heeft met de verdediging van de verdachte zogenoemde ‘procesafspraken’ gemaakt. In dit geval gaat het om een gevangenisstraf van 18 maanden, waarvan 12 maanden voorwaardelijk, een werkstraf van 240 uur en een aantal aanvullende voorwaarden.

Niet geleverd werk en fictief personeel

Het strafrechtelijk onderzoek is gestart na melding door een bank van ongebruikelijke transacties die gedaan werden door een thuiszorgbedrijf. De verdachte had met haar bedrijf beschikking over veel meer zorggeld (persoonsgebonden budgetten van verschillende cliënten) dan mogelijk was op basis van de beschikbare uren aan zorg die door haar bedrijf konden worden geleverd. De verdachte diende valse facturen voor niet geleverd zorgwerk in bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB) om het geld te verkrijgen. Vervolgens betaalde ze deze gelden onder andere uit als salaris aan fictief personeel en maakte geld over naar haar privé rekening, waarna ze er allerlei luxegoederen en vakanties van bekostigde. Daarom verdenkt het OM haar van het witwassen van bijna 9 ton euro.

Procesafspraken

De verdachte heeft volgens het OM misbruik gemaakt van PGB-budgetten die bedoeld zijn voor kwetsbare cliënten en het geld voor persoonlijk gewin gebruikt. Dit schaadt het stelsel van de sociale zekerheid. Bovendien zorgt dit voor nog hoger oplopende zorgkosten, waar uiteindelijk alle belastingbetalende Nederlanders aan mee moeten betalen. Het OM vindt een gevangenisstraf van 18 maanden, waarvan 12 maanden voorwaardelijk en een werkstraf van 240 uur een passende straf. Daaraan hangt het OM de bijzondere voorwaarde dat de verdachte in de periode van drie jaar na het onherroepelijk worden van het strafvonnis, alle medewerking verleent aan alle (ten minste twee) onaangekondigde controles van toezichthouders in het zorgdomein en de Belastingdienst. Met deze voorwaarde wordt beoogd dat verdachte niet weer in de verleiding en gelegenheid komt om zorgfraude te plegen. Het OM is voornemens een ontneming van het wederrechtelijk verkregen voordeel aanhangig te maken aan deze strafzaak, zodat het onterecht geïnde geld terug de staatskas instroomt.

Deze voorgestelde straf is onderdeel van gemaakte procesafspraken tussen het OM en de verdediging van de verdachte. Als de rechtbank instemt met deze afspraken, draagt dat sterk bij aan de efficiënte afhandeling van deze zaak. De duur van de inhoudelijke behandeling is dan aanzienlijk ingekort en er volgt geen hoger beroep. Ook zorgen de procesafspraken ervoor dat er meer en eerder capaciteit voor andere onderzoeken beschikbaar komt en neemt de belasting in de hele strafrechtketen (door de snellere doorlooptijden) af. De rechtbank doet op 17 september uitspraak. Zowel verdediging als het OM hopen dat de rechtbank de procesafspraken volgt.

Bron: OM

Print Friendly and PDF ^