Promotieonderzoek naar besluitvorming van toezichthouders

Van toezichthouders, zoals markttoezichthouders en inspecties, wordt verwacht dat zij onafhankelijk en objectief besluiten nemen. Dit roept de vraag op of toezichthouders ook daadwerkelijk in staat zijn om onbevooroordeeld besluiten te nemen. Met haar proefschrift geeft Tessa Coffeng, vanuit een sociaal psychologisch perspectief, meer inzicht in de besluitvorming van toezichthouders op individueel en groepsniveau. 

Via vragenlijststudies en veldexperimenten onder diverse steekproeven van toezichthouders onderzocht Coffeng in welke mate toezichthouders zich bewust zijn van, en beïnvloed worden door, denkfouten in de besluitvorming. Daarnaast testte de promovendus de effectiviteit van verschillende communicatiestrategieën en besluitvormingstechnieken (een rolverdelingprocedure en een beslismatrix) die als doel hebben om bewustzijn te verhogen en de besluitvorming van toezichthouders te verbeteren. 

Coffengs bevindingen laten zien dat toezichthouders beïnvloed worden door denkfouten in de besluitvorming, zowel op individueel als op groepsniveau. Coffeng: “Dit verhoogt het risico op het nemen van suboptimale beslissingen.”
Haar onderzoeksresultaten impliceren bovendien dat toezichthouders zich over het algemeen weinig bewust zijn van hun eigen denkfouten en dat zij geneigd zijn om de kwaliteit van hun beslissingen te overschatten. 

Daarnaast laat ze met haar proefschrift zien dat het informeren over de risico’s van denkfouten en het aanreiken van besluitvormingstechnieken onvoldoende effectief is om denkfouten tegen te gaan. “Wel blijkt dat participatieve leiders toezichthouders kunnen aanmoedigen om weloverwogen en tijdig beslissingen te nemen. Deze inzichten kunnen toezichthouders helpen om hun eigen besluitvorming onder de loep te nemen en om volgende stappen te zetten in het verbeteren van hun besluitvorming.”

Bron: UU

Print Friendly and PDF ^