Tot 30 maanden cel en geldboete voor onder andere witwassen geld van een geloofsgemeenschap
/Rechtbank Gelderland 21 april 2022, ECLI:NL:RBGEL:2022:2020
De rechtbank veroordeelt een 40– jarige man uit Apeldoorn tot een gevangenisstraf van 30 maanden. Hij is schuldig bevonden aan valsheid in geschrift, oplichting, verduistering en witwassen, waardoor een internationale christelijke geloofsgemeenschap veel geld kwijtraakte. De 28-jarige vriendin van de man krijgt een taakstraf 120 uur voor onder andere valsheid in geschrift. Het bedrijf BCC Global Foundation (opgericht door de man) krijgt voor witwassen een geldboete van 150 duizend euro. Adsolve B.V. (het bedrijf waarvan de man bestuurder en aandeelhouder is) moet een geldboete van 10 duizend euro betalen voor valsheid in geschrift.
In 2016 deed de geloofsgemeenschap aangifte tegen een inmiddels oud-financieel medewerker. Uit onderzoek bleek dat deze medewerker onder meer door middel van valse overeenkomsten en gebruik van een in Panama gevestigde vennootschap, miljoenen van de geloofsgemeenschap had gestolen. Naast verduistering, oplichting en valsheid in geschrifte is de man ook veroordeeld voor het witwassen van het met fraude verkregen geld. De man deed dit met behulp van een Nederlandse rechtspersoon (Adsolve B.V.) en een Panamese entiteit (BCC Global Foundation). De 29-jarige vriendin van de man was volgens het OM betrokken bij onder meer het witwassen. Daarnaast zou zij met behulp van o.a. valse werkgeversverklaring een hypotheek hebben verkregen.
Misbruik van vertrouwen
De man maakte misbruik van het in hem gestelde vertrouwen als de ‘financiële man’ binnen de geloofsgemeenschap. Hij dacht alleen aan zijn eigen financiële gewin zodat hij aan een nieuw leven kon beginnen buiten de geloofsgemeenschap. Dit alles echter ten koste van (de leden van) de geloofsgemeenschap. De rechtbank rekent dit de man zwaar aan.
Valse werknemersverklaring
De man, de vrouw en Adsolve B.V. maakten samen een valse arbeidsovereenkomst -en werknemersverklaring op. Volgens de documenten was de vrouw werkzaam in het bedrijf van haar vriend (Adsolve B.V.) terwijl dit niet het geval was. De documenten gebruikte de vrouw voor het krijgen van een hypotheek voor de aankoop van een woning. Hiermee is het vertrouwen van hypotheekverstrekkers geschaad. Daarnaast ondermijnt dit het vertrouwen dat in het economisch verkeer aan dergelijke documenten moet kunnen worden ontleend. De rechtbank rekent hen dit aan.
Strafbepaling
Bij het bepalen van de straffen houdt de rechtbank rekening met de samenhang van de zaken, het feit dat het erg lang duurde voordat de zaken zijn behandeld en de persoonlijke omstandigheden. Verder weegt de rechtbank mee dat BCC Global Foundation een groot deel van het geld terugbetaald heeft aan de geloofsgemeenschap.
De rechtbank oordeelt dat voor de man een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 30 maanden passend is. De rechtbank ziet geen aanleiding om een deel van de gevangenisstraf voorwaardelijk op te leggen. Voor de vrouw vindt de rechtbank een taakstraf van 120 uur passend. Hiervan zal de tijd die zij in voorlopige hechtenis doorgebracht heeft er worden afgetrokken. Dit betekent dit dat zij nu geen taakstraf meer hoeft uit te voeren.
Tot slot veroordeelt de rechtbank BCC Global Foundation tot een geldboete 150.000 euro. Adsolve B.V. moet een geldboete van 10.000 euro betalen.
Lees hier de volledige uitspraak.