Veroordeling van rechtspersoon voor medeplegen van witwassen van (de rechten op) luxebordeel

De 77-jarige V. is veroordeeld tot een taakstraf van 240 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf voor het witwassen van (de rechten op) luxebordeel Yab Yum. Dat heeft het gerechtshof Amsterdam in hoger beroep beslist. In 2020 sprak de rechtbank hem nog vrij. Die zag geen bewijs dat de oud-eigenaar H. Yab Yum had overgedragen als gevolg van afpersing of bedreiging door criminelen. 

Schijnconstructie

Getuigen verklaarden tijdens het hoger beroep dat V. meewerkte aan een schijnconstructie waarmee getuige S. buiten het zicht werd gehouden, terwijl hij in feite mede-eigenaar was van Yab Yum. S. is inmiddels een civiele procedure tegen V. begonnen om zijn aandeel van Yab Yum terug te krijgen. 

Witwassen

Vanwege zijn persoonlijke omstandigheden en de ouderdom van de zaak, die begon in 2011, krijgt de 77-jarige man een voorwaardelijke gevangenisstraf van zes maanden. Dit houdt in dat de straf niet wordt uitgevoerd als V. gedurende twee jaar geen nieuwe strafbare feiten pleegt.

Behalve voor het witwassen van Yab Yum is de man ook veroordeeld voor het witwassen van ruim 1,3 miljoen (toen nog) gulden. De man ging in de jaren tachtig drie valse leningsovereenkomsten aan om te verhullen dat dit bedrag uit een misdrijf afkomstig was. Door de zogenaamde lening in de boekhouding op te nemen heeft hij tussen augustus 2004 en augustus 2016 verhuld waar het geld werkelijk vandaan kwam.

Tevens heeft het hof de rechtspersoon D. die ook terecht stond en waarvan de verdachte enig aandeelhouder is, veroordeeld en alle rechten op Yab Yum verbeurd verklaard. 

Uitspraken

Print Friendly and PDF ^