Wat is nodig voor een politieagent om computervredebreuk te plegen?
/Hoge Raad 1 april 2025, ECLI:NL:HR:2025:501
De verdachte is een politieambtenaar die gedurende de periode van 1 januari 2015 tot en met 13 juni 2017 via zijn dienstaccount op eigen initiatief informatie opvraagt in politiesystemen. Daarbij bevraagt hij onder meer personen, adressen en voertuigen die gelieerd zijn aan een bekende van hem, zijn eigen broer en zijn vriendin. De verkregen gegevens worden veelvuldig geëxporteerd en geprint, zowel binnen als buiten diensttijd. De verdachte erkent dat de bevragingen geen relatie hebben met zijn werk. In veel gevallen is hij op het moment van raadpleging ook niet in dienst. Hij verklaart dat hij de gegevens raadpleegt uit persoonlijke nieuwsgierigheid of als voorzorg bij privécontacten.
Bij arrest van 4 april 2023 heeft het gerechtshof Den Haag de verdachte wegens “computervredebreuk, meermalen gepleegd” veroordeeld zonder oplegging van een straf of maatregel.
Middel
Het cassatiemiddel klaagt dat het hof ten onrechte heeft geoordeeld dat de verdachte is binnengedrongen in een of meer geautomatiseerde werken, namelijk in servers van de politie. Volgens de verdediging is niet vastgesteld op welke wijze daadwerkelijk sprake is van binnendringen in een server zoals tenlastegelegd.
Beoordeling Hoge Raad
De Hoge Raad herhaalt dat onder een ‘geautomatiseerd werk’ in de zin van artikel 80sexies (oud) Wetboek van Strafrecht wordt verstaan: een inrichting die bestemd is om elektronisch gegevens op te slaan, te verwerken en over te dragen. Dit begrip omvat ook netwerken of delen daarvan, zoals servers die onderdeel uitmaken van een digitaal systeem of werkomgeving.
Het hof heeft vastgesteld dat de verdachte met zijn dienstaccount toegang heeft verkregen tot politiesystemen en de digitale politiewerkomgeving, waarin hij vervolgens gegevens heeft opgevraagd, geëxporteerd en geprint. Volgens het hof overschrijdt de verdachte hiermee de grenzen van zijn autorisatie, omdat hij deze systemen uitsluitend mag raadplegen in het kader van zijn politietaak. Zijn gebruik is niet werkgerelateerd en daarmee wederrechtelijk.
Het oordeel van het hof dat de verdachte opzettelijk en wederrechtelijk is binnengedrongen in één of meer geautomatiseerde werken, namelijk servers van de politie, acht de Hoge Raad niet onbegrijpelijk en strookt met de toepasselijke rechtsopvattingen. Dat het hof niet exact heeft vastgesteld op welke server hij is binnengedrongen doet daaraan niet af. Het inloggen op een systeem als hier aan de orde brengt mee dat toegang wordt verkregen tot servers die dit systeem mogelijk maken.
De Hoge Raad verwerpt het cassatieberoep.
Lees hier de volledige uitspraak.