Wijziging Wet Bibob per 1 oktober 2022 (tweede tranche)
/Op 1 oktober 2022 is de gewijzigde Wet Bibob (tweede tranche) in werking getreden. De wetswijziging van de Wet Bibob tweede tranche is een vervolg op de wetswijziging Wet Bibob eerste tranche die op 1 augustus 2020 in werking is getreden. De wetswijziging tweede tranche is op 29 maart 2022 door de Tweede Kamer aangenomen en op 5 juli jl. door de Eerste Kamer als hamerstuk aanvaard.
Het wetsvoorstel tweede tranche leidt onder andere tot een verruiming van de bevoegdheden tot informatiedeling tussen het LBB en overheden en tussen overheden onderling. Zo wordt er een tipfunctie tussen overheden onderling geregeld en kunnen overheden via het nieuwe Bibob-register bij het Landelijk Bureau Bibob (LBB) navragen of eerder een gevaar is gesignaleerd over personen die betrokken zijn bij een vergunning, subsidie, overheidsopdracht of vastgoedtransactie. Overheden krijgen zelf ook toegang tot dit register om hierin hun eigen gevaarsconclusies te registreren.
De gewijzigde Wet Bibob (tweede tranche) leidt ook tot een uitbreiding van het toepassingsbereik van de Wet Bibob, bijvoorbeeld op het gebied van vastgoedtransacties en aanbestedingen.
Het LBB stelt naar aanleiding van de wetswijziging tweede tranche nieuwe factsheets op en zal bestaande factsheets en brochures actualiseren. De verschillende factsheets kunt u op deze pagina en de pagina Documenten Bibob vinden.
Overzicht wijzigingen Wet Bibob
De tweede tranche brengt een verruiming van de bevoegdheden tot informatiedeling tussen het LBB en overheden en tussen overheden onderling met zich mee en regelt een groter toepassingsbereik van de Wet Bibob. In de factsheet 'De gewijzigde Wet Bibob per 1 oktober 2022' vindt u een overzicht van alle wijzigingen als gevolg van de wetswijziging.
Document
Factsheet gewijzigde Wet Bibob 1 oktober 2022
97.63 KB
PDF Document
01-10-2022
Vastgoedtransacties en de Wet Bibob
Als gevolg van de wetswijziging worden twee typen vastgoedtransacties onder het bereik van de Wet Bibob gebracht, namelijk de vervreemding van het recht van opstal en toestemming voor het vervreemden van vastgoed waar een zogeheten ‘kettingbeding’ op rust. Vanwege deze uitbreiding heeft het LBB de bestaande factsheet 'Veelgestelde vragen over de Wet Bibob en vastgoedtransacties' geactualiseerd.
Document
Factsheet Veelgestelde vragen over de Wet Bibob en vastgoedtransacties
150.46 KB
PDF Document
01-10-2022
Informatiedeling tussen het LBB en overheden
Met de wetswijziging tweede tranche wordt aan overheden de mogelijkheid gegeven ook gevaarsconclusies te kunnen opvragen bij het LBB indien een besluit niet tot stand is gekomen met tussenkomst van het LBB, maar uitsluitend op basis van eigen Bibob-onderzoek. Hierbij wordt een terugkijktermijn van 5 jaar gehanteerd. Om deze informatiedeling mogelijk te maken, heeft het LBB een Bibob-register ontwikkeld. Meer informatie over het Bibob-register vindt u op de pagina Bibob-register. Hier vindt u ook een link naar de handleiding.
Op de hoogte blijven?
Via de nieuwsbrief van het LBB informeren wij u over de voortgang van de inwerkingtreding en implementatie van de tweede tranche. Wilt u de nieuwsbrieven van het LBB in de toekomst ontvangen? Dan kunt u zich aanmelden via bibob@justis.nl.
Gewijzigde Wet Bibob (eerste tranche)
Wilt u meer lezen over de eerste tranche van de Wet Bibob die per 1 augustus 2020 in werking is getreden? Bekijk dan de pagina Wijziging Wet Bibob per 1 augustus 2020.