HR herhaalt afbakening tussen medeplegen en medeplichtigheid

Hoge Raad 22 april 2025, ECLI:NL:HR:2025:640

De Hoge Raad overweegt dat voor medeplegen een nauwe en bewuste samenwerking vereist is, waarbij de bijdrage van de verdachte van voldoende gewicht moet zijn. Indien geen sprake is van gezamenlijke uitvoering, moet de rechter nauwkeurig motiveren waarom toch van medeplegen wordt uitgegaan. Daarbij kan worden gekeken naar onder meer de intensiteit van samenwerking, rolverdeling, aanwezigheid op cruciale momenten en het belang van de rol van de verdachte.

Read More
Print Friendly and PDF ^

A new EU Anti-Corruption Directive on the horizon: What it entails and how it’s relevant

A new EU directive on combating corruption is being developed. The draft directive aims, for the first time at an EU level, to combine rules on corruption in the public and private sectors under one legal act. It will replace two separate EU legal instruments – a 2003 Council framework decision1 on corruption in the private sector and an EU Convention from 1997 on corruption involving EU officials. It will also amend a 2017 directive on fraud and other criminal offences that affect the EU’s financial interests. The objective of the new anticorruption directive is to increase effectiveness of anti-corruption efforts across the EU.

Read More
Print Friendly and PDF ^

HR: enkele vordering uit ‘unjust enrichment’ betekent niet dat verbeurdverklaard saldo aan klaagster ‘toekomt’ a.b.i. art. 552b lid 1 Sv; geen belanghebbende, geen recht op afgifte

Hoge Raad 22 april 2025, ECLI:NL:HR:2025:653

Wanneer een klager op grond van een civielrechtelijke verbintenis, zoals een overeenkomst, een onrechtmatige daad, een onverschuldigde betaling of een ongerechtvaardigde verrijking, jegens een bepaalde (rechts)persoon een vordering heeft tot betaling van een geldbedrag van zekere omvang, brengt dit niet mee dat zich in het vermogen van die persoon een bepaald geldbedrag bevindt dat kan worden aangemerkt als een ‘voorwerp’ dat aan die klager toekomt in de zin van artikel 552b lid 1 Sv. De klager beschikt in dat geval immers slechts over een vordering tot betaling van het verschuldigde geldbedrag, zodat niet kan worden gezegd dat hij aanspraak kan maken op de afgifte van een bepaald, in de strafzaak van zijn schuldenaar verbeurd verklaard geldbedrag. Dit is in lijn met de rechtspraak met betrekking tot vorderingen uit een leenovereenkomst. In een dergelijk geval kan de klager dan ook niet als ‘belanghebbende’ worden aangemerkt in de zin van artikel 552b lid 1 van het Wetboek van Strafvordering.

Read More
Print Friendly and PDF ^

OM publiceert Aanwijzing waarborgen professioneel verschoningsrecht

Het OM heeft op 1 mei de Aanwijzing waarborgen professioneel verschoningsrecht (2025A001) gepubliceerd. Deze treedt 1 juni a.s. in werking. In deze aanwijzing is beschreven welke regels er voor het Openbaar Ministerie (OM) en de opsporing gelden als zij bij het onderzoek in aanraking komen met gegevens die vallen onder het professioneel verschoningsrecht van een geheimhouder, zoals artsen en advocaten.

“Voor het OM is het professioneel verschoningsrecht een fundamenteel rechtsbeginsel. Het verschoningsrecht beschermt de vertrouwelijke communicatie tussen de burger en de geheimhouder, zoals zijn advocaat. Het OM mag niet kennisnemen van de vertrouwelijke communicatie met geheimhouders en mag die ook niet in een strafrechtelijk onderzoek gebruiken. Alleen in uitzonderlijke gevallen is kennisname en gebruik mogelijk, bijvoorbeeld als de geheimhouder zelf verdachte is van een ernstig strafbaar feit. Daarvoor moet de rechter-commissaris (onderzoeksrechter) dan wel eerst toestemming geven”, aldus het OM.

Tijdens het strafrechtelijk onderzoek kan het OM grote hoeveelheden gegevens in beslag nemen of verkrijgen door de inzet van (bijzondere) opsporingsbevoegdheden. Denk hierbij aan gegevens op een smartphone, maar ook aan een digitale bedrijfsadministratie. Er kan daarbij een ‘redelijk vermoeden’ ontstaan dat tussen die gegevens zich materiaal bevindt dat onder het verschoningsrecht valt van een professionele geheimhouder, bijvoorbeeld de mails en appberichten tussen de geheimhouder en de cliënt. Omdat die communicatie vertrouwelijk moet blijven, moet er een filtering worden uitgevoerd zodat die gegevens niet ter beschikking komen van de opsporingsambtenaren die het strafrechtelijk onderzoek uitvoeren.

Lange tijd was niet duidelijk hoe die filtering praktisch moest plaatsvinden en wat hierin de rollen en verantwoordelijkheden van het OM, de rechter-commissaris, de advocaat en de opsporing zijn. De Hoge Raad oordeelde op 12 maart 2024 dat de wet op dit gebied niet duidelijk genoeg was, waardoor ook onduidelijk bleef hoe de procedures op een juiste manier uitgevoerd konden worden. De Hoge Raad heeft in de uitspraak van 12 maart 2024 daarom duidelijkheid gegeven over de te volgen procedures.

Waarom deze Aanwijzing?

Het OM heeft de uitspraak van de Hoge Raad verwerkt in een aanwijzing waarin staat beschreven hoe om te gaan met verschoningsgerechtigd materiaal van professionele geheimhouders. Uiteraard wil het OM gegevens die onder het verschoningsrecht vallen liever helemaal niet binnenhalen, maar vaak is dat niet te voorkomen. De aanwijzing schrijft voor dat in de gevallen dat redelijkerwijs vermoed kan worden dat gegevens van geheimhouders aanwezig zijn in de gegevens die onderzocht worden, er een filtering van deze gegevens uitgevoerd moet worden. Die filtering moet worden uitgevoerd door een rechter-commissaris, tenzij het OM (geautomatiseerd) de filtering zonder kennisname van het verschoningsgerechtigd materiaal zelf kan uitvoeren. De opsporingsambtenaren die het strafrechtelijk onderzoek uitvoeren, mogen op geen enkele wijze kennis nemen van de gegevens die onder het verschoningsrecht (kunnen) vallen. De gegevens die onder het verschoningsrecht vallen, moeten worden vernietigd zodat zij niet gebruikt kunnen worden in het strafrechtelijk onderzoek.

Het OM en de opsporing moeten deze procedure standaard volgen, tenzij er sprake is van een spoedgeval waarin een filtering niet kan worden afgewacht. Het gaat dan om situaties waarin het onderzoek niet kan worden uitgesteld omdat anders het leven, de veiligheid of gezondheid van mensen ernstig in gevaar komt. Denk daarbij aan ernstige misdrijven zoals een ontvoering of vermissing. Dit zijn dus echt de uitzonderingssituaties.

Guus Schram, lid van het College van procureurs-generaal: “De bescherming van het verschoningsrecht is een gezamenlijke verantwoordelijkheid van alle partijen die werken in de strafrechtketen. Het OM, de rechtspraak, de opsporing en de Nederlandse Orde van Advocaten (NOvA) hebben de afgelopen anderhalf jaar op constructieve wijze gesprekken gevoerd om afspraken te maken over de omgang met het verschoningsrecht. Deze partijen hebben ook hun zienswijze gegeven in het kader van het opstellen van deze aanwijzing. Het College is blij dat er een aanwijzing is die duidelijkheid geeft over de werkwijze van het OM. De aanwijzing doet recht aan zowel de belangen van het verschoningsrecht als het maatschappelijk belang van effectieve opsporing en vervolging. Het ketenoverleg zal ook de komende tijd blijven plaatsvinden om het verschoningsrecht nu en in de toekomst te kunnen blijven waarborgen.“

Documenten

 
Print Friendly and PDF ^

Artikel: EU Sanctions Compliance in the Global Context: What Are Best Efforts Obligations?

European Union ("EU") sanctions compliance has gone global. Since the beginning of Russia's full-scale invasion of Ukraine in February 2022, the EU has continuously expanded the substantive and geographic reach of its restrictive measures in innovative and unprecedented ways. Among these latest innovations is a requirement, now enshrined in several EU sanctions regulations concerning Russia and Belarus, for legal and natural persons subject to EU law ("EU operators") to undertake their best efforts to ensure that any entity that they own or control outside the EU do not undermine EU sanctions against Russia and Belarus. This obligation is commonly referred to as the "best efforts" clause or requirement. 

Read More
Print Friendly and PDF ^