OM publiceert Aanwijzing waarborgen professioneel verschoningsrecht

Het OM heeft op 1 mei de Aanwijzing waarborgen professioneel verschoningsrecht (2025A001) gepubliceerd. Deze treedt 1 juni a.s. in werking. In deze aanwijzing is beschreven welke regels er voor het Openbaar Ministerie (OM) en de opsporing gelden als zij bij het onderzoek in aanraking komen met gegevens die vallen onder het professioneel verschoningsrecht van een geheimhouder, zoals artsen en advocaten.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Aanvulling Wwft/Sw-leidraad voor aanbieders van cryptoactivadiensten

Aanbieders van cryptoactivadiensten (crypto-assets service providers (CASPs)) zijn gehouden aan de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft) en de Sanctiewet 1977 (Sanctiewet). Daarnaast moeten CASPs voldoen aan de Transfer of Funds Regulation (TFR). De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft een aanvullende bijlage (annex) voor CASPs opgesteld in aanvulling op de Leidraad Wwft en Sanctiewet. In deze annex zijn sectorspecifieke aandachtspunten voor CASPs opgenomen, die volgen uit de genoemde wetgeving. 

Read More
Print Friendly and PDF ^

HR herhaalt afbakening tussen medeplegen en medeplichtigheid

Hoge Raad 22 april 2025, ECLI:NL:HR:2025:640

De Hoge Raad overweegt dat voor medeplegen een nauwe en bewuste samenwerking vereist is, waarbij de bijdrage van de verdachte van voldoende gewicht moet zijn. Indien geen sprake is van gezamenlijke uitvoering, moet de rechter nauwkeurig motiveren waarom toch van medeplegen wordt uitgegaan. Daarbij kan worden gekeken naar onder meer de intensiteit van samenwerking, rolverdeling, aanwezigheid op cruciale momenten en het belang van de rol van de verdachte.

Read More
Print Friendly and PDF ^

A new EU Anti-Corruption Directive on the horizon: What it entails and how it’s relevant

A new EU directive on combating corruption is being developed. The draft directive aims, for the first time at an EU level, to combine rules on corruption in the public and private sectors under one legal act. It will replace two separate EU legal instruments – a 2003 Council framework decision1 on corruption in the private sector and an EU Convention from 1997 on corruption involving EU officials. It will also amend a 2017 directive on fraud and other criminal offences that affect the EU’s financial interests. The objective of the new anticorruption directive is to increase effectiveness of anti-corruption efforts across the EU.

Read More
Print Friendly and PDF ^

HR: enkele vordering uit ‘unjust enrichment’ betekent niet dat verbeurdverklaard saldo aan klaagster ‘toekomt’ a.b.i. art. 552b lid 1 Sv; geen belanghebbende, geen recht op afgifte

Hoge Raad 22 april 2025, ECLI:NL:HR:2025:653

Wanneer een klager op grond van een civielrechtelijke verbintenis, zoals een overeenkomst, een onrechtmatige daad, een onverschuldigde betaling of een ongerechtvaardigde verrijking, jegens een bepaalde (rechts)persoon een vordering heeft tot betaling van een geldbedrag van zekere omvang, brengt dit niet mee dat zich in het vermogen van die persoon een bepaald geldbedrag bevindt dat kan worden aangemerkt als een ‘voorwerp’ dat aan die klager toekomt in de zin van artikel 552b lid 1 Sv. De klager beschikt in dat geval immers slechts over een vordering tot betaling van het verschuldigde geldbedrag, zodat niet kan worden gezegd dat hij aanspraak kan maken op de afgifte van een bepaald, in de strafzaak van zijn schuldenaar verbeurd verklaard geldbedrag. Dit is in lijn met de rechtspraak met betrekking tot vorderingen uit een leenovereenkomst. In een dergelijk geval kan de klager dan ook niet als ‘belanghebbende’ worden aangemerkt in de zin van artikel 552b lid 1 van het Wetboek van Strafvordering.

Read More
Print Friendly and PDF ^