Artikel: Materieel verkeersstrafrecht

In het proefschrift, dat de auteur in september 2024 heeft verdedigd, is onderzoek gedaan naar de verhouding tussen het commune en bijzondere materiële strafrecht. Die verhouding heeft de auteur onderzocht vanuit het perspectief van het codificatiebeginsel (dat neergelegd is in artikel 107 Grondwet), met een focus op het legaliteitsbeginsel en het schuldbeginsel. In dit onderzoek kwam naar voren dat het verkeersstrafrecht – als onderdeel van het bijzonder strafrecht – een terrein is dat weliswaar aansluit op het commune strafrecht, maar dat tegelijk een voedingsbodem is voor nieuwe materieelrechtelijke figuren en ontwikkelingen op het terrein van de schuldvormen. De ontstane nouveautés werken bovendien in meer of mindere mate door in het commune strafrecht. De in artikel 107 Grondwet en artikel 91 Sr tot uitdrukking gebrachte verhouding tussen het Wetboek van Strafrecht en de bijzondere strafwetten, waarbij het bijzonder strafrecht een volgzame (artikel 91 Sr) uitzondering (artikel 107 Grondwet) is op het algemene kader van materieel strafrecht in het Wetboek van Strafrecht, verdwijnt hierdoor naar de achtergrond. Dit komt de met het codificatiebeginsel beoogde samenhang en eenvormigheid binnen het gehele materiële strafrecht niet ten goede. In deze bijdrage licht de auteur enkele onderdelen van zijn promotieonderzoek uit, waarbij hij ook jurisprudentie betrekt die nadien gewezen is.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Reactie OM op oproep van Frisse Wind over strafrechtelijk onderzoek naar Tata Steel

Op 16 april verscheen een open brief van Frisse Wind namens 1500+ ondertekenaars gericht aan het Openbaar Ministerie. In de brief uiten zij hun zorgen over de voortgang van het strafrechtelijk onderzoek naar Tata Steel en vragen zij om meer duidelijkheid. In een persbericht licht het OM toe waar het onderzoek nu staat, welke stappen er gezet zijn en wat er de komende tijd te verwachten is.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Handreiking procedure beklag tegen beslag ex art. 552a Sv

In een beschikking in september 2010 (ECLI:NL:HR:2010:BL2823) gaf de Hoge Raad een overzicht van procedurele voorschriften en maatstaven voor de beoordeling van op grond van art. 552a Sv ingediende klaagschriften. Deze beschikking (en een reeks eerdere en latere beschikkingen van de Hoge Raad) hebben het Landelijk Bureau Vakinhoud rechtspraak (LOVS) aanleiding gegeven om een handreiking bij beklag tegen beslag op te stellen - die leest als een doorwrocht jurisprudentieoverzicht.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Gevangenis- en taakstraffen voor belastingfraude bij vakantieparken door directeur, dochter en ex-vrouw

De rechtbank Oost-Brabant heeft een 63-jarige directeur van een vakantieparkketen in Nederland en België veroordeeld tot een gevangenisstraf van één jaar, waarvan een half jaar voorwaardelijk. Het bedrijf pleegde onder zijn leiding belastingfraude door ten minste vijf jaar lang bewust een geldstroom buiten de administratie te houden. Zijn dochter en ex-vrouw krijgen voor hun betrokkenheid een voorwaardelijke celstraf van een half jaar. Daarnaast krijgt zijn dochter de maximale taakstraf van 240 uur en zijn ex-vrouw een taakstraf van 180 uur. Het bedrijf krijgt een voorwaardelijke geldboete van 250.000 euro.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Drie verdachten veroordeeld voor hun aandeel in oplichting van gemeente Den Haag

De rechtbank Den Haag heeft drie mannen veroordeeld voor hun aandeel in de oplichting van de gemeente Den Haag voor een bedrag van ruim 1,7 miljoen euro. Dit gebeurde in de periode van 2013 tot 2019. De 53-jarige hoofdverdachte maakte gebruik van zijn positie als ambtenaar van de gemeente Den Haag. Hij is inmiddels ontslagen. Hij heeft een celstraf opgelegd gekregen van 42 maanden. De twee medeverdachten (60 en 59 jaar oud) worden veroordeeld tot een celstraf van respectievelijk 22 en 16 maanden voor oplichting en gewoontewitwassen. Een vierde verdachte, de echtgenote van de ex-ambtenaar, is vrijgesproken. 

Read More
Print Friendly and PDF ^