Einde van de "Box-procedures" over verschoningsrecht door overeenkomst tussen OM, Stibbe en vermogensbeheerder

Op 5 oktober 2023 seponeerde het Openbaar Ministerie het strafrechtelijk onderzoek (‘Castor’) naar een Brabantse vermogensbeheerder, na constatering dat het verschoningsrecht in deze zaak is geschonden. Dit onderzoek had geleid tot civiele procedures van advocaten van Stibbe tegen de Staat, waarin prejudiciële vragen zijn gesteld over de omgang met het verschoningsrecht. In maart 2024 gaf de Hoge Raad hier duidelijkheid over. Het OM, Stibbe en de vermogensbeheerder hebben nu afspraken gemaakt over de beëindiging van de lopende procedures.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Artikel: Een nieuwe Europese Richtlijn voor milieustrafrecht – de implicaties voor Nederland

Op 20 mei 2024 is de nieuwe Europese Richtlijn voor milieustrafrecht ("de Richtlijn") in werking getreden. Hiermee worden de Richtlijnen 2008/99/EG ("Richtlijn uit 2008") en 2009/123/EG vervangen. De Richtlijn uit 2008 was een belangrijke stap om milieucriminaliteit via het strafrecht aan te pakken. Uit een door de Europese Commissie ("Commissie") uitgevoerde evaluatie naar de Richtlijn uit 2008 volgde dat de Richtlijn uit 2008 in de praktijk niet het gewenste effect had. De opgelegde sancties bleken te laag om afschrikkend te werken, het aantal succesvolle onderzoeken naar en vervolgingen van milieucriminaliteit bleef zeer laag en er was onduidelijkheid over de definities. Daarnaast constateerde de Commissie op alle niveaus van de handhavingsketens leemten. Ook werden tekortkomingen op het gebied van middelen, gespecialiseerde kennis en samenwerking bij politie, Openbaar Ministerie en rechtbanken geconstateerd.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Commissie presenteert een nieuwe studie over gebieden met het grootste risico op corruptie

Geen enkele regio is vrij van corruptie, maar bepaalde gebieden kunnen een hoger risico met zich meebrengen dan andere. Dit zijn gebieden die te maken hebben met het beheer van aanzienlijke openbare middelen of toegang tot essentiële diensten, zoals gezondheidszorg. Op 4 november 2024 publiceerde de Commissie haar studie High-risk areas of corruption in EU Member States: a mapping and in-depth analysis, die in 2023 werd uitbesteed om de gebieden met het grootste risico op corruptie te identificeren en een diepgaande analyse te geven van de aard en de redenen achter deze risico's.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Artikel: Bescherming tegen aansprakelijkheid voor witwassen bij het onbewust verkrijgen van crimineel vermogen

Biedt de kwalificatieuitsluitingsgrond die geïntroduceerd is in het Nalatenschapsarrest voldoende rechtsbescherming voor strafrechtelijke aansprakelijkheid voor witwassen bij het onbewust verkrijgen van crimineel vermogen of dienen de Nederlandse witwasdelicten aangepast te worden?

Read More
Print Friendly and PDF ^

Correspondentie over onderhandelingen over procesafspraken worden – zonder toestemming van de verdediging – door de AG naar het hof gestuurd

Gerechtshof Amsterdam 25 oktober 2024, ECLI:NL:GHAMS:2024:2975

In deze zaak lopen tegen meerdere verdachten ontnemingsprocedures en strafrechtelijke vervolging. Er is meerdere malen gesproken en gemaild over procesafspraken. Op een zeker moment zijn vanuit het OM enkele niet ondertekende concepten verstrekt aan het Hof. Deze stukken omvatten procesafspraken voor de afdoening van de strafzaak en schikkingen voor de ontnemingsvorderingen, maar zijn verstrekt zonder goedkeuring van de verdediging. De verdediging voert een preliminair verweer, gebaseerd op artikel 283, eerste lid, Sv, en stelt dat het OM niet-ontvankelijk moet worden verklaard. Het belangrijkste argument is dat door het verstrekken van niet-goedgekeurde documenten aan het Hof, de onafhankelijkheid en onpartijdigheid van de rechter mogelijk zijn aangetast. Dit zou volgens de verdediging de eerlijke procesvoering, zoals gewaarborgd in artikel 6 EVRM, in gevaar brengen. Daarbij beroepen zij zich op het vertrouwensbeginsel, de onschuldpresumptie en het nemo tenetur-beginsel, stellende dat het Hof de zaken niet meer onbevooroordeeld kan beoordelen. Het OM erkent dat de stukken niet verstrekt hadden mogen worden, biedt verontschuldigingen aan en benadrukt dat deze verstrekking gebeurde vanuit een oprechte overtuiging dat de stukken relevant waren voor de procesgang. De advocaat-generaal voert aan dat de verstrekking geen invloed heeft op de eerlijkheid van het proces, aangezien de documenten niet bindend waren en slechts voorlopige afspraken betroffen. Het Hof overweegt dat de verstrekking van onvoltooide procesafspraken inderdaad een schending van het vertrouwensbeginsel vormt. Echter, het Hof benadrukt dat de rechterlijke onafhankelijkheid en onpartijdigheid gewaarborgd blijven

Read More
Print Friendly and PDF ^