Kabinet investeert fors in de aanpak van corruptie

Het ministerie van Justitie en Veiligheid stelt vanaf 2025 structureel € 5 miljoen beschikbaar voor de aanpak van corruptie, waarvan een deel bestemd is voor de Rijksrecherche. De opsporingscapaciteit en expertise van de Rijksrecherche worden versterkt en er wordt geïnvesteerd in de aanschaf van geavanceerde IT-tools, dataverwerkingsvoorzieningen en aanvullende opleidingen. Deze investeringen, die eerder al werden opgenomen in de begroting van JenV voor 2025, zijn gericht op een effectievere aanpak van corruptie en het waarborgen van de integriteit van de overheid.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Strafbeschikking van 125.000 euro wegens onveilig transport van gevaarlijke stoffen

Het Openbaar Ministerie heeft een belader van gevaarlijke stoffen uit Amsterdam, een strafbeschikking opgelegd van 125.000 euro. Het bedrijf heeft de regels voor het transport van gevaarlijke stoffen over het spoor overtreden.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Nieuwe strafbepalingen over fraude met uitgaven en inkomsten van de Europese Unie

Per 1 oktober zijn relatief “stilletjes” twee nieuwe strafbepalingen in werking getreden. Het gaat om lid 2 van art. 227b Sr en art. 227c Sr. Zij vinden hun achtergrond in de implementatie van de PIF-richtlijn. Het tweede lid van art. 227b ziet op het schriftelijk nalaten gegevens te verstrekken die van belang zijn voor de vaststelling van af te dragen middelen aan een overheids- of volkenrechtelijke organisatie (in het bijzonder de EU), terwijl art. 227c ziet op onder meer het mondeling nalaten die gegevens te verstrekken met als gevolg dat EU-middelen worden verminderd.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Artikel: De vermenging van ideologie en criminaliteit bij cryptovaluta

Cryptocurrencies worden al meer dan tien jaar gebruikt voor een breed scala aan illegale activiteiten, met name als betaalmethode en doelwit voor diefstal en fraude. Sommigen binnen de cryptogemeenschap geven prioriteit aan privacy en financiële autonomie als kernwaarden, waarbij ze soms het criminele misbruik van cryptocurrencies over het hoofd zien. De auteurs merken echter op dat financiële motieven, zoals het runnen van winstgevende bedrijven, vaak een grotere rol spelen dan deze idealen. De ware motivaties voor het gebruik van cryptocurrencies zijn niet altijd duidelijk en in aansprakelijkheidszaken worden ideologische argumenten vaak aangehaald om acties te rechtvaardigen. Dit artikel onderzoekt de complexe relatie tussen ideologie en financieel gewin bij het gebruik van cryptocurrency.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Dividendstripping revealed deel 1: Wat is (er mis met) dividendstripping

Dividendstripping, dat is saai en ingewikkeld, wie boeit dat nou? Nou ja, de auteur van een drieluik Tijdschrift voor Formeel Belastingrecht, Marion Kors, toch wel en eigenlijk ook al jaren. Met dividendstripping gaan blijkbaar miljoenen belastinggeld gemoeid. Afhankelijk van wie je het vraagt, wordt het dividendstrippen betiteld als legaal of als fraude. En dan ontstaat toch wel de wens om precies te willen weten hoe het zit. Deze bijdrage en twee hiernavolgende bijdragen zijn het resultaat van deze zoektocht.

Read More
Print Friendly and PDF ^