Is een condicio sine qua-non verband voldoende voor het aannemen van strafrechtelijk causaal verband bij een arbeidsongeval?

Een opvallende uitspraak in hoger beroep, niet in de laatste plaats omdat de verdachte rechtspersoon in eerste aanleg nog integraal was vrijgesproken door de rechtbank Overijssel. De rechtbank had daarbij in aanmerking genomen dat (het aan de tenlastelegging ten grondslag liggende) art. 3:17 van het Arbobesluit niet werd geschonden door het al dan niet deugdelijk zijn van de borgingsconstructie. Het genoemde artikel houdt de verplichting van de werkgever in om het gevaar te worden getroffen of geraakt door voorwerpen, producten of onderdelen daarvan, dan wel vloeistoffen of gassen, of het gevaar bekneld te raken tussen voorwerpen, producten of onderdelen daarvan, te voorkomen, dan wel indien dat niet mogelijk is, zoveel mogelijk te voorkomen.

Read More
Print Friendly and PDF ^

40.000 euro boete voor bouwbedrijf na dood medewerker

Rechtbank Overijssel 28 november 2019, ECLI:NL:RBOVE:2019:4467

Een bouwbedrijf uit Groningen krijgt een geldboete opgelegd van 40.000 euro na een dodelijk bedrijfsongeval op een bouwplaats. Op 26 april 2017 overleed een medewerker nadat een betonnen wand op hem was gevallen. Omdat het bouwbedrijf niet opzettelijk handelde, is de straf lager dan de officier van justitie had geƫist.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Artikel: Over de stillegging van werk conform artikel 28 lid 1 Arbowet

In dit artikel wordt de toepassing van de bevoegdheid tot stillegging van werk ex artikel 28 Arbowet kritisch besproken. In de praktijk is een tendens zichtbaar waarbij inspecteurs na een vermeende overtreding of een arbeidsongeval direct hard ingrijpen door gebruik te maken van deze bevoegdheid. Bestuursrechtelijke waarborgen blijven voornamelijk theoretisch van aard, zij vinden geen weerslag in de feitelijke toepassing van de bevoegdheid door de inspecteurs. In het systeem van de Wet op de Economische Delicten bestaat een vergelijkbare bevoegdheid.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Matroos overlijdt tijdens laden schip: geldboetes voor bedrijven

De rechtbank Oost-Brabant heeft de beheerder van een containerschip en een dochterbedrijf dat bemanning levert, veroordeeld tot geldboetes van respectievelijk 85.000 en 50.000 euro. De bedrijven zorgden er onvoldoende voor dat werknemers aan boord veilig hun werk konden doen. Als gevolg daarvan overleed een matroos bij het laden van een schip.

Read More
Print Friendly and PDF ^

BASF Nederland B.V. betaalt 250.000 euro voor niet naleven veiligheidsregels

Het Openbaar Ministerie heeft aan BASF Nederland BV een strafbeschikking in de vorm van een boete van 250.000,- euro opgelegd.  Het OM verwijt het bedrijf dat het in de periode van juli 2014 tot en met februari 2015 op haar locatie in De Meern niet alle maatregelen heeft getroffen om zware ongevallen te voorkomen. Daarnaast zou het bedrijf de Arbeidsomstandighedenwet hebben overtreden. Het bedrijf wist of had redelijkerwijs moeten weten dat daardoor schade aan de gezondheid van haar werknemers kon ontstaan.

Read More
Print Friendly and PDF ^