OM eist celstraf voor dood door schuld tijdens healingsessie

‘Dood door schuld’, zo luidt het oordeel van het Openbaar Ministerie na het overlijden van een 35-jarige Belgische vrouw tijdens een healingsessie in het weekend van 25 tot en met 27 maart 2022 in het Betuwse dorpje Heesselt. De man (50) en de vrouw (48) die de sessie organiseerden en begeleidden hoorden vandaag in de rechtbank in Arnhem 12 maanden gevangenisstraf tegen zich eisen, waarvan 6 voorwaardelijk. “Deze verdachten organiseerden de sessies ongetwijfeld met goede bedoelingen, maar hadden volstrekt onvoldoende kennis van de chemische en vergiftigende werking van de geestverruimende middelen die zij toepasten”, aldus de officier van justitie. De gebruikte paddo’s zijn illegaal op grond van de Opiumwet.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Banken en overheid slaan handen ineen om facilitators van de onderwereld aan te pakken

Bij de aanpak van georganiseerde misdaad speelt de kracht van het collectief een essentiële rol. Dat geldt ook voor het publiek-private samenwerkingsverband Serious Crime Taskforce (SCTF): diverse overheidsorganisaties die de handen ineenslaan met een aantal grote banken om de facilitators van de onderwereld aan te pakken. Een casus in Rotterdam laat de succesvolle werking zien. “Dankzij de informatieuitwisseling konden we de hele criminele bedrijfsstructuur in beeld brengen.”

Read More
Print Friendly and PDF ^

Fraudeverdachten met vervalste documenten aan de slag bij overheid

Het Openbaar Ministerie waarschuwt overheidsdiensten om bij het inhuren van personeel alert te zijn op mogelijke identiteitsfraude. Uit een onderzoek van de Rijksrecherche blijkt dat meerdere uitzendkrachten de afgelopen jaren bij de overheid zijn ingehuurd op basis van vervalste documenten. Vier verdachten stonden vrijdag 6 december terecht op een eerste regiezitting bij de rechtbank Rotterdam. Het OM verdenkt hen van oplichting, identiteitsfraude, en de vermoedelijke organisator ook van deelname aan een criminele organisatie.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Huis voor Klokkenluiders verwacht toezicht- en sanctiebevoegdheid vanaf eind 2026

“Dat het Huis voor Klokkenluiders die taken krijgt, is een politiek gegeven. We bespreken nu hoe we het gaan inrichten”, zei minister Uitermark tijdens het commissiedebat klokkenluiders, dinsdagavond 3 december. Met die taken verwees zij naar de toezichts- en sanctietaken, die het Huis in 2022 bij amendement kreeg, maar tot op heden nog niet zijn uitgewerkt. De minister bereidt een wetsvoorstel voor en verwacht dat het Huis eind 2026, begin 2027 met de nieuwe taken kan starten. In het voorjaar stelt de minister per brief de Tweede Kamerleden op de hoogte van de stand van zaken met betrekking tot alle onderwerpen die tijdens het debat de revue passeerden. 

Read More
Print Friendly and PDF ^

ILT vindt aanvraag Chemours voor extra PFAS uitstoot naar lucht onvoldoende

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) heeft opnieuw advies uitgebracht over een vergunningaanvraag van Chemours in Dordrecht. Het gaat om een wijziging van de omgevingsvergunning voor een hogere uitstoot van PFAS naar de lucht. Bij metingen ontdekte Chemours zelf dat de uitstoot van PFAS te hoog was. Het bedrijf wil daarom de vergunning aanpassen. De ILT adviseert de provincie Zuid-Holland om over deze aanvraag geen besluit te nemen zolang cruciale informatie ontbreekt. 

Read More
Print Friendly and PDF ^