Strafrechtelijke schadeverhaal: een vordering sui generis

Onlangs verscheen het rapport van de commissie Onderzoek stelsel schadevergoeding voor slachtoffers van strafbare feiten (hierna: de commissie Donner). Daarin schetst de commissie de contouren van het bestaande schadestelsel, inclusief het strafrechtelijk schadeverhaal. De voorstellen zijn doordacht, maar conservatief: het slachtoffer dat ‘op verhaal komt’ bij de commissie Donner komt van een koude kermis thuis. Volgens de commissie vormt schade als gevolg van strafbare feiten één van de vele sociale risico’s die zijn verbonden aan het menselijk samenleven, en die particuliere risico’s kunnen niet worden afgewenteld op de rechtsgemeenschap.

Read More
, , ,
Print Friendly and PDF ^

Artikel: Spreekrecht in de strafbeschikkingsprocedure

In deze bijdrage demonstreren de auteurs dat bij de afdoening van bepaalde spreekrechtwaardige delicten via de strafbeschikkingsprocedure het spreekrecht van artikel 51e Sv niet wettelijk wordt gewaarborgd. Zij betogen aan de hand van inzichten uit de victimologie, de door de Nederlandse wetgever genoemde doelen van het spreekrecht en (de ratio van) het hoorrecht van de Europese richtlijn slachtofferrechten dat slachtoffers de gelegenheid zouden moeten krijgen om hun spreekrecht uit te oefenen in de strafbeschikkingsprocedure wanneer zij dat wensen.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Veroordeling voor medeplegen van subsidiefraude

Rechtbank Noord-Nederland 12 mei 2022, ECLI:NL:RBNNE:2022:1490

Verdachte heeft in zijn hoedanigheid als gemachtigde/bestuurder bij bedrijf 1 subsidiefraude gepleegd. Hierdoor is onterecht ongeveer € 59.000 subsidie verleend aan het bedrijf in het kader van de Noordelijke Innovatie Faciliteit (NIOF), een regeling die bedoeld was om innovatie in het MKB in Noord-Nederland te stimuleren. In werkelijkheid werden de gelden aangewend voor andere niet subsidiabele doelen zoals activa en personeelskosten.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Artikel: Vergoeden is vergelden?

De gedachte dat het schadeverhaal na strafbare feiten berust op civielrechtelijke grondslag is achterhaald. De positie van het slachtoffer is dermate veranderd dat niet alleen diens processuele, maar ook diens materiële aanspraken berusten op strafrechtelijke grondslag. In elk geval is het nodig, mede met het oog op de modernisering van het Wetboek van Strafvordering, om een meer principieel antwoord te formuleren op de vraag naar de rechtsgrondslag voor deze vorm van schadeverhaal. In dit artikel wordt daartoe een aanzet gegeven. Geconcludeerd wordt dat het schadeverhaal een eigensoortige rechtsvordering is geworden, gesitueerd in het strafrechtelijk spectrum. Dat wijst in de richting van de wenselijkheid van een in te voeren schadevergoedingstraf, met daaraan verbonden rechtsgevolgen. Die invoering en de mogelijke rechtsgevolgen ervan worden in het artikel ook verkend. Het vertrekpunt daarbij is dat de aanspraak op schadevergoeding moet worden opgevat als een vordering sui generis, met daarin gelegen een vergeldend element.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Leestip: Op zoek naar evenwicht

Ter gelegenheid van het emeritaat van Marc Groenhuijsen verschijnt de vriendenbundel Op zoek naar evenwicht. De publicatie verenigt een verscheidenheid aan perspectieven en talrijke inzichten en analyses op het vlak van het straf(proces)recht, de victimologie en criminologie.

Read More
Print Friendly and PDF ^