Anti-Corruptie Serie 2024 | Start: Donderdag 21 maart 2024

De ontwikkelingen rondom corruptie volgen elkaar in rap tempo op. Denk aan de rechterlijke toets van schikkingen die eraan komt en de toetsingscommissie die zich tot dan buigt over voorgenomen bijzondere en hoge transacties, de diverse uitspraken waarin het belang van het verschoningsrecht weer prominent voor het voetlicht is gekomen, de versterking van de positie van de klokkenluider, procesafspraken en de beloning voor zelfmelden en -medewerking door bedrijven. De Anti-Corruptie Serie betreft een opleiding, waarin de verschillende aspecten rondom corruptie aan bod komen. Deze opleiding bestaat uit 8 bijeenkomsten, waarin een breed scala aan onderwerpen worden behandeld. Daarnaast is het doel het stimuleren van debat, het bevorderen van netwerken, kruisbestuiving en de uitwisseling van ervaringen.

Read More
/Source
Print Friendly and PDF ^

Onderzoeksrapport Huis voor Klokkenluiders: Integriteitsschendingen bij omgevingsdienst

Tijdens de opbouw van een omgevingsdienst, schond de dienst meerdere keren wet- en regelgeving bij de inhuur van externe medewerkers. Ook was er sprake van belangenverstrengeling en leefde de dienst het eigen integriteitsbeleid niet na. Dit blijkt uit een misstandonderzoek dat het Huis voor Klokkenluiders heeft gepubliceerd.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Verslag Anti-Corruptie Congres 2023

Op 24 november 2023 vond het Anti-Corruptie Congres plaats met dit jaar ambtelijke omkoping als overkoepelend thema. Een uitgelegen kans voor sprekers en deelnemers om na te pleiten over de zaak De Mos, voor te pleiten voor het hoger beroep of 'gewoon' te luisteren naar (juridische én wetenschappelijke) ontwikkelingen op het gebied van (ambtelijke) corruptie. Omkoping en anti-corruptie zijn onderwerpen die zowel de publieke als de private sector raken. Dit was ook te zien aan de gemêleerde groep deelnemers. Deze bestond niet alleen uit advocaten, officieren van justitie, (opsporings)ambtenaren en rechters. Ook het bedrijfsleven en de financiële sector waren goed vertegenwoordigd.   

Read More
Print Friendly and PDF ^

Het schemergebied tussen institutional corruption en strafbare passieve omkoping: de zaak-De Mos

De rechtbank Rotterdam spreekt Richard de Mos vrij van ambtelijke omkoping middels het ontvangen van partijdonaties. Belangrijke overweging was dat partijdonaties niet gelden als een omstandigheid waaruit blijkt dat deze werden gedaan om een ambtenaar te bewegen iets te doen of na te laten, en dat er geen specifieke wettelijke regeling is voor dergelijke donaties. Dat oordeel roept de vraag op of de rechtbank het risico van omkoping met partijdonaties niet heeft onderschat, en meer ruimte had om zelf een objectieve, normatieve invulling te geven aan het bij de ambtenaar noodzakelijke ‘redelijkerwijs moeten vermoeden’.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Evaluatie van de Wet verruiming mogelijkheden bestrijding financieel-economische criminaliteit

Per 1 januari 2015 is de Wet verruiming mogelijkheden bestrijding financieel-economische criminaliteit (Wet Finec) in werking getreden. Het doel van deze wet was financieel-economische criminaliteit zoveel mogelijk te voorkomen en indien nodig de opsporing en vervolging slagvaardiger te maken. Deze wet is recent door het WODC geëvalueerd. Wat is de uitkomst hiervan? De strafrechtketen ziet deze verruimingen als een positieve toevoeging aan de aanpak van financieel-economische criminaliteit. De wet lijkt echter maar beperkt bij te dragen aan het zwaarder straffen en het verminderen van criminele winsten. Dat blijkt uit de wetsevaluatie van Regioplan, in opdracht van het WODC.

Read More
Print Friendly and PDF ^