Modernisering strafvordering & digitale opsporing

Het wetsvoorstel voor een nieuw Wetboek van Strafvordering is op 20 maart 2023 naar de Tweede Kamer gestuurd. Het wetsvoorstel bevat ten aanzien van digitale opsporing een aantal voorstellen, namelijk: de introductie van een titel voor ‘onderzoek van gegevens’, de mogelijkheid te bevelen dat een derde een data-analyse uitvoert en een bepaling over de vrijwillige verstrekking van gegevens.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Advies AG aan Hoge Raad over prejudiciële vragen in EncroChat en SkyECC-zaken

Is het interstatelijke vertrouwensbeginsel ook van toepassing als tussen Nederland en Frankrijk bij grensoverschrijdende digitale opsporing intensief is samengewerkt in het kader van een gemeenschappelijk onderzoeksteam? Mag de Nederlandse rechter erop vertrouwen dat in het buitenland een opsporingsmiddel rechtmatig is ingezet en dat de betrouwbaarheid van de resultaten is gegeven, zolang de rechter in de andere staat daarover nog niet onherroepelijk heeft geoordeeld? Onder welke voorwaarden kunnen vanuit het buitenland ontvangen onderzoeksgegevens die het resultaat zijn van onderschepte grote gegevensbestanden in Nederland worden gebruikt? Is daarvoor een machtiging van een rechter-commissaris vereist? Dit zijn enkele van de eerste prejudiciële vragen in strafzaken die aan de Hoge Raad zijn gesteld.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Leren van cyberincidenten: een meta-analyse van evaluatierapporten ten behoeve van organisatorisch leren

Organisaties kunnen hun cyberweerbaarheid vergroten door te leren van de ervaringen van andere organisaties die slachtoffer zijn geworden van cyberincidenten. Voorwaarde voor dergelijk vicarious learning is dat slachtoffers hun geleerde lessen over oorzaken en gevolgen van een cyberincident inzichtelijk maken. Sommige organisaties doen dit door hun evaluatierapporten openbaar te publiceren. In dit onderzoek is een meta-analyse van evaluatierapporten uitgevoerd met als doel geleerde lessen en geformuleerde aanbevelingen te vergelijken, teneinde patronen van terugkerende lessen te identificeren. Dergelijke patronen bieden inzicht in lessen die generaliseerbaar zijn naar andere organisaties.

Read More
Print Friendly and PDF ^

EDPS: Internationale overeenkomsten ter bestrijding van criminaliteit vereisen strenge gegevensbeschermingswaarborgen

De EDPS, de onafhankelijke autoriteit voor gegevensbescherming van de EU, heeft vijf adviezen uitgebracht over de aanbevelingen van de Europese Commissie om onderhandelingen te openen over internationale overeenkomsten inzake de uitwisseling van persoonsgegevens tussen Europol, het EU-agentschap voor rechtshandhaving en de bevoegde autoriteiten van vijf Latijns-Amerikaanse landen: Ecuador, Brazilië, Peru, Bolivia en Mexico om zware criminaliteit en terrorisme te bestrijden.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Onderzoek: De rol van encryptie in de opsporing

Encryptie, oftewel de versleuteling van gegevens, komt steeds meer voor bij allerlei vormen van criminaliteit. Dat heeft op hoofdlijnen twee oorzaken. Encryptie wordt steeds vaker standaard toegepast in software en hardware. Ook wordt het bewust gebruikt om relevante informatie en communicatie te verbergen. Een logisch gevolg is dat de opsporing vaker met encryptie te maken heeft. Een vraag die dat oproept is welke rol encryptie speelt in de opsporing. Daarover gaat een recent gepubliceerd WODC-onderzoek over.

Read More
Print Friendly and PDF ^