Artikel: Hoe mobiele-telefoondata bijdragen aan de verbetering van criminaliteitsratio’s en de voorspelling van criminaliteit in tijd en ruimte

In dit artikel wordt nagegaan of de ambient population, oftewel het aantal mensen dat op een bepaald tijdstip in een bepaald gebied aanwezig is, een geschiktere maatstaf biedt om het criminaliteitsrisico in tijd en ruimte in te schatten voor delicten met mobiele doelwitten dan de residentiële populatie. Meer specifiek wordt de potentie van het gebruik van deze ambient population als noemer in de berekening van criminaliteitsratio’s en voorspeller van criminaliteitsrisico’s voor predictieve modellen geëvalueerd. Hierbij wordt gebruikgemaakt van mobiele-telefoondata voor een periode van drie maanden in Gent (n = 595.858.852 ruwe datapunten). Uit de resultaten blijkt dat de ambient population sterker samenhangt met geregistreerde criminaliteit dan de residentiële populatie. Bovendien wijzen criminaliteitsratio’s op basis van de ambient population ook andere probleemgebieden aan dan die op basis van de residentiële populatie. De voorspellingskracht van predictieve modellen voor tijdruimtelijke spreiding van criminaliteit kan worden verbeterd door gebruik te maken van de ambient population. Deze resultaten bevestigen dat de ambient population een geschiktere maatstaf biedt voor delicten met een mobiel doelwit, omdat deze de onderliggende tijdruimtelijke dynamiek beter reflecteert.

Read More
Print Friendly and PDF ^

AI-criminaliteit: een verkenning van actuele verschijningsvormen

In dit artikel geven de auteurs op basis van een uitgebreide literatuurstudie een overzicht van de meest actuele verschijningsvormen van AI-criminaliteit. Hiertoe onderscheiden we drie vormen van AI-criminaliteit: (1) met AI, (2) gericht op AI en (3) door AI. Voordat we ingaan op deze indeling bespreken we eerst hoe AI het veiligheidsdomein verandert. Vervolgens gaan we in op de resultaten van het literatuuronderzoek naar AI-criminaliteit. In de conclusie duiden we de verschillen tussen AI-criminaliteit en cybercrime en bespreken we tot welke vragen en uitdagingen AI-criminaliteit leidt voor de preventie en opsporing ervan.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Navigating the nexus: The role of private actors in gathering electronic evidence: A personal perspective from working at Uber

Vaak is de data waar het om gaat en waar in het kader van een strafrechtelijk onderzoek interesse in is in het bezit van bedrijven en bevindt de data zich op servers in verschillende landen, zowel binnen als buiten de Europese Unie. Tot voor kort voorzagen de instrumenten ter verkrijging van deze data in mogelijkheden van bevoegde autoriteiten om zich via de daarvoor aangewezen autoriteiten in andere landen, dus indirect, tot deze bedrijven te wenden. Er is echter een ontwikkeling zichtbaar waarbij het in steeds meer gevallen mogelijk wordt voor autoriteiten om zich direct tot bedrijven te richten met een bevel tot uitlevering van data.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Nieuwe Justitiële verkenningen over de rol van AI op werkterrein van justitie en veiligheid

Wat is Artificiële Intelligentie (AI)? Welke maatschappelijke ontwikkelingen spelen er rond AI? En hoe raken deze ontwikkelingen het werkterrein van justitie en veiligheid? Deze vragen staan centraal in het nieuwe themanummer van Justitiële Verkenningen.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Tweede Kamer neemt wetsvoorstel aan dat het mogelijk maakt meer vormen van spionage strafbaar te stellen

Vorige week heeft de Tweede Kamer ingestemd met het wetsvoorstel dat het mogelijk maakt meer vormen van spionage strafbaar te stellen. Eerder was optreden tegen spionage al mogelijk. Denk daarbij aan klassieke spionage zoals het lekken van staatsgeheimen. De wetsuitbreiding maakt het nu ook strafbaar om gevoelige informatie onder dat geheimhoudingsniveau te delen met buitenlandse overheden als de spionageactiviteit de Nederlandse belangen ernstig kunnen schaden.

Read More
Print Friendly and PDF ^