Uitspraak Grote Kamer HvJ EU over mogelijkheid cashbetalingen uit te sluiten voor het betalen van een belastingschuld of leges

HvJ EU 26 januari 2021, C‑422/19 en C‑423/19

Een lidstaat van de eurozone kan zijn overheidsdiensten verplichten om betalingen in contanten te aanvaarden, maar mag deze betalingsmogelijkheid ook beperken om redenen van openbaar belang. Dat laatste betekent volgens HvJ EU dat de wijze van betaling niet tot onredelijke kosten mag leiden die zouden beletten dat de verrichte diensten tegen lagere kosten worden verstrekt.

Read More
Print Friendly and PDF ^

HvJ EU wijst arrest over zwijgrecht en nemo tenetur-beginsel in het Europees bestuursrecht

HvJ EU 2 februari 2021, C-481/19

De Grote Kamer van het Hof van Justitie heeft een belangrijk arrest gewezen over het zwijgrecht en het nemo tenetur-beginsel in het Europees bestuursrecht. Indien een richtlijn of verordening voorschrijft dat een sanctie moet worden opgelegd indien niet wordt meegewerkt aan een inlichtingenvordering van een bestuursorgaan, mag een lidstaat toch regelen dat géén sanctie wordt opgelegd aan een natuurlijke persoon die weigert te antwoorden, indien daaruit zou blijken dat hij zich schuldig maakt aan een bestraffend of strafbaar feit. Dit omdat de lidstaten het in het Handvest neergelegde zwijgrecht moeten (kunnen) respecteren.

Read More
Print Friendly and PDF ^

HvJ EU: Geen inbeslagname van bij misdrijven gebruikte voorwerpen die toebehoren aan derden die te goeder trouw zijn

HvJ EU 14 januari 2021, C-393/19

De inbeslagname van bij misdrijven gebruikte voorwerpen vormt een onevenredige inbreuk op het eigendomsrecht indien de eigenaar van het voorwerp niet wist en niet kon weten dat zijn voorwerp werd gebruikt om een strafbaar feit te plegen. De eigenaar van het voorwerp moet tevens een doeltreffend rechtsmiddel kunnen instellen tegen de inbeslagname. Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen van een Bulgaarse rechter.

Read More
Print Friendly and PDF ^

HvJ-EU: confisqueren (verbeurdverklaren) van hulpmiddel dat toebehoort aan derde die te goeder trouw is, is in strijd met Europese recht

HvJ-EU 14 januari 2021, C‑393/19

In deze uitspraak beslist het ECJ dat het confisqueren (verbeurdverklaren) van een hulpmiddel dat toebehoort aan een derde die te goeder trouw is, in strijd is met het Europese recht. Bovendien is onrechtmatig dat het nationale recht niet voorzag in rechtsmiddelen ten gunste van deze derde.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Prejudiciële vragen aan HvJ-EU over UBO-register

Het Tribunal d’arrondissement te Luxemburg heeft prejudiciële vragen gesteld aan het Hof van Justitie van de Europese Unie inzake de Luxemburgse UBO-registerwet en over de Vierde Europese antiwitwasrichtlijn (AMLD4), waarop die wet gebaseerd is.

Read More
Print Friendly and PDF ^