OM niet-ontvankelijk in vervolging gebruikmaken van (ver)vals(t)e geschriften) n.a.v. boekenonderzoek dat door de Belastingdienst bij de verdachte rechtspersoon is ingesteld

Rechtbank Rotterdam 28 juni 2021, ECLI:NL:RBROT:2021:13762

De zaak draait om vermeende valsheid in geschrift in de bedrijfsadministratie van de verdachte rechtspersoon. De Belastingdienst heeft tijdens een boekenonderzoek vervalste bankafschriften en inkoopfacturen aangetroffen in de administratie van het bedrijf. Deze documenten zouden zijn gebruikt om loonbetalingen te verhullen en belasting te ontduiken. Op basis van deze bevindingen is een strafrechtelijk onderzoek gestart.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Arrest Hoge Raad over benadeling van klokkenluiders

Hoge Raad 7 februari 2025, ECLI:NL:HR:2025:190 (civiel recht)

De vraag die centraal staat is hoe de werkgever het bewijsvermoeden uit art. 17eb Wbk kan ontkrachten. De bepaling luidt dat wanneer een klokkenluider na zijn melding of na openbaarmaking van een vermoeden van een misstand wordt benadeeld, het rechtsvermoeden moet worden gehanteerd dat die benadeling het gevolg is van de melding dan wel de openbaarmaking. Moet de werkgever het vermoeden slechts ontzenuwen, of wordt van de werkgever die de benadelende maatregel heeft genomen, verwacht dat hij aantoont dat de benadeling geen gevolg is van de melding of openbaarmaking. In dat laatste geval moet de werkgever dus aantonen dat de benadeling op andere gronden dan de melding heeft plaatsgevonden.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Hoge Raad: gemeenteraadslid mocht wethouder niet beledigen op sociale media

Hoge Raad 4 februari 2025, ECLI:NL:HR:2025:171

De Hoge Raad laat de veroordeling van een gemeenteraadslid wegens belediging van een wethouder in stand. In berichten op Facebook schreef de verdachte onder meer dat de wethouder een ‘professionele pathologische leugenaar’ is en ‘zich moet verantwoorden voor valsheid in geschriften’. Het hof verwierp het beroep op artikel 10 van het Europese Mensenrechtenverdrag (vrijheid van meningsuiting). De Hoge Raad zet uiteen hoe een beroep op de vrijheid van meningsuiting moet worden beoordeeld.

Read More
Print Friendly and PDF ^

HR over gebruik van onrechtmatig verkregen bewijs in belastingzaken

Hoge Raad 31 januari 2025, ECLI:NL:HR:2025:154

De Hoge Raad oordeelt dat strafrechtelijk onrechtmatig verkregen bewijs in belastingzaken alleen in uitzonderlijke gevallen wordt uitgesloten. In een strafrechtelijk onderzoek is bij een doorzoeking van de woning van een man een schenkingsakte aangetroffen. De inspecteur gebruikt deze akte in een belastingzaak, maar de man stelt dat dit bewijs onrechtmatig is verkregen en daarom moet worden uitgesloten. Het hof oordeelt dat de enkele onrechtmatigheid van het bewijs in het strafrecht niet automatisch leidt tot uitsluiting in belastingzaken. De Hoge Raad bevestigt dit oordeel.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Gevangenisstraf voor verduisteren van auto's en diefstal benzine

De Rechtbank Gelderland veroordeelt een 24-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats voor het verduisteren van tien auto's, vier diefstallen van een hoeveelheid benzine, twee beschadigingen van auto's, het witwassen van een auto en kentekenplaten en het rijden zonder rijbewijs. Hij krijgt een gevangenisstraf van 26 maanden, waarvan 10 maanden voorwaardelijk. Voor het rijden zonder rijbewijs - wat hij meerdere keren deed - krijgt hij één maand hechtenis. Ook moet hij een eerder opgelegde voorwaardelijke gevangenisstraf van één maand uitzitten en schadevergoeding betalen aan een aantal van de slachtoffers. 

Read More
Print Friendly and PDF ^