Taakstraf en boetes voor bouwbedrijf en vooraanstaande bestuurder

Het Openbaar Ministerie legt een bouwbedrijf uit de provincie Gelderland, dat zich richt op de overheid en het bedrijfsleven, en diens bestuurder/enig aandeelhouder een strafbeschikking op in de vorm van boetes en een taakstraf. Het gaat om twee boetes van 20.000 euro en een taakstraf van 100 uur. De bestuurder – die tevens directeur en (mede)aandeelhouder is van meerdere bedrijven en verschillende publiek-bestuurlijke functies in de regio bekleedt - heeft zich met zijn bouwbedrijf schuldig gemaakt aan het plegen van valsheid in geschrift en het opdracht geven tot dan wel feitelijk leiding geven aan de strafbare gedragingen in zijn bedrijf.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Strafbeschikking voor dodelijk arbeidsongeval tijdens boswerkzaamheden

Het Openbaar Ministerie heeft een strafbeschikking in de vorm van een geldboete van 37.500 euro opgelegd aan een bedrijf in de event-, catering- en horecabranche uit Voorthuizen, wegens een dodelijk arbeidsongeval. Op 13 januari 2021 werd een 28-jarige werknemer van dit bedrijf tijdens boswerkzaamheden geraakt door een vallende, omgezaagde boom en kwam hierbij om het leven. Het OM verwijt het bedrijf het overtreden van de Arbeidsomstandighedenwet.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Handhaving van het omgevingsrecht: Landelijke Handhavingsstrategie Omgevingsrecht nader bekeken

Op 1 januari 2024 treedt de Omgevingswet (Ow) na veel debat in werking. Die wet en de bijbehorende regelgeving omvatten bijna alle wetgeving die op de fysieke leefomgeving zien. De Ow moet uiteraard ook gehandhaafd worden. Dat gebeurt via het bestuursrecht door bestuursorganen zoals die van provincies, gemeenten, waterschappen, omgevingsdiensten én door instanties belast met strafrechtelijke handhaving (politie, Openbaar Ministerie en bijzondere opsporingsdiensten). Vandaar dat er beleid is ontwikkeld om ervoor te zorgen dat het omgevingsrecht effectief en consistent kan worden gehandhaafd. In de in oktober 2022 vastgestelde Landelijke Handhavingsstrategie Omgevingsrecht is dat beleid neergelegd. Het is een gereedschapskist voor handhavende instanties om het beoogde doel om bij te dragen aan een goede leefomgeving te bereiken.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Toezicht en handhaving onder de Omgevingswet

Per 1 januari 2024 is de Omgevingswet in werking getreden. Effectieve naleving van de Omgevingswet vereist toezicht en handhaving. Op welke wijze is toezicht en handhaving onder de Omgevingswet geregeld? Wat zijn de belangrijkste veranderingen die gelden sinds de inwerkingtreding van de Omgevingswet en welke tips gelden voor de (handhavings)praktijk.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Een nationale strafbaarstelling van ecocide: een vreemde eend in de strafrechtelijke bijt?

De afgelopen jaren lijkt er vaker in de richting van het strafrecht te worden gekeken voor de (mogelijke) bijdrage die het kan leveren aan het oplossen van milieuproblematiek. Een onderdeel hiervan is de discussie omtrent de strafbaarstelling van ecocide. Ecocide betreft het verwoesten van een ecosysteem of het milieu. Ecocide komt voornamelijk in indirect verband voor. Het gaat om de menselijke gedragingen die zeer ernstige en grootschalige of onherstelbare milieuschade of -vervuiling veroorzaken waardoor een ecosysteem in zijn functioneren wordt aangetast. Door sommige auteurs is gesteld dat klimaatverstoring – waar het bij ecocide ook om gaat – ernstig genoeg is om strafrechtelijk ingrijpen te rechtvaardigen: de huidige klimaatcrisis zou de behoefte voor een ecocide strafbepaling doen toenemen.

Read More
Print Friendly and PDF ^