Ontslag van alle rechtsvervolging en partiele vrijspraak voor smaadschrift n.a.v. krantenpublicaties

Rechtbank Amsterdam 18 januari 2023, ECLI:NL:RBAMS:2023:129

 Ten aanzien van het artikel in Trouw spreekt de rechtbank verdachte vrij van smaadschrift, nu de woorden ‘in het prille begin van mijn televisiecarrìere’ onvoldoende herleidbaar zijn geweest naar aangever. Niet kan worden vastgesteld dat de naam van aangever door het handelen van verdachte bekend zou zijn geworden, indien aangever zijn identiteit niet zelf bekend had gemaakt. Ten overvloede overweegt de rechtbank dat ook opzet bij verdachte niet kan worden vastgesteld. Hoewel het persbericht van 19 juli 2018 en het interview in de Volkskracht wel als smadelijk kunnen worden aangemerkt, zal verdachte worden ontslagen van alle rechtsvervolging. De uitlatingen raken aan de excepties van artikel 261 lid 3 Sr en de uitlatingen zijn gebleven binnen de grenzen van hetgeen in het licht van het in artikel 10 EVRM gegarandeerde recht op vrijheid van meningsuiting toelaatbaar moet worden geacht. Van de overige berichten wordt verdachte vrijgesproken aangezien dit geen smadelijke uitlatingen betreffen.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Overtreding EVOA: voorwaardelijke boete doordat bedrijf zwaar getroffen is door gevolgen bewezenverklaarde strafbare feiten en bestuurlijke interventie

Rechtbank Rotterdam 8 december 2022, ECLI:NL:RBROT:2022:11221

De Verdachte heeft zich als professioneel marktdeelnemer schuldig gemaakt aan het medeplegen van twee illegale overbrengingen van gevaarlijke afvalstoffen vanuit Nederland via de haven van Antwerpen naar Nigeria en Guinee, waarvoor een exportverbod geldt op grond de voorschriften van de EVOA.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Verduistering: wanneer is sprake van (strafverzwarende) in persoonlijke dienstbetrekking dan wel tegen geldelijke vergoeding onder zich houden?

Rechtbank Zeeland-West-Brabant 30 december 2022, ECLI:NL:RBZWB:2022:7945

Verdachte heeft zich jarenlang schuldig gemaakt aan het plegen van verduistering van een groot geldbedrag van de stichting. Deze stichting kreeg haar inkomsten van ouders van kinderen die op naam basisschool zaten. Deze ouders maakten geld over naar de stichting en ‘kochten’ zo een overblijfkaart voor hun kinderen. Het doel van de stichting is dat kinderen tijdens de pauzes tegen een bescheiden vergoeding op school kunnen overblijven. Verdachte heeft als penningmeester van de stichting stelselmatig aanzienlijke geldbedragen zonder toestemming voor eigen gebruik aangewend, voor deels luxe zaken als lingerie, vliegtickets, bekeuringen, internetabonnementen, vakanties en autorijlessen. Alles werd met het geld dat aan de stichting toebehoorde, en door heel veel ouders is opgebracht, betaald.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Veroordeling internationale groothandel wegens illegale overbrenging vanuit Nederland naar India

Rechtbank Rotterdam 8 december 2022, ECLI:NL:RBROT:2022:11220

De Verdachte rechtspersoon was doende vijf containers met afvalstoffen (kraftzakken) over te brengen van Nederland naar India zonder kennisgeving aan en toestemming van de betrokken en bevoegde autoriteiten overeenkomstig de Europese Verordening Overbrenging Afvalstoffen (EVOA).

Read More
Print Friendly and PDF ^

Feitelijk leidinggeven: Wanneer is sprake van opzet op de verboden gedraging?

Rechtbank Rotterdam 6 december 2022, ECLI:NL:RBROT:2022:11088

De Verdachte heeft feitelijke leiding gegeven aan het opzettelijk niet doen van aangifte omzetbelasting en het opzettelijk niet betalen van verschuldigde omzetbelasting over het eerste kwartaal van 2014, gepleegd door zijn onderneming. Daarnaast heeft hij feitelijke leiding gegeven aan het opzettelijk niet voeren van een administratie die voldoet aan de vereisten die de belastingwet daaraan stelt, door het opzettelijk in die administratie opnemen van valse facturen door zijn onderneming.

Read More
Print Friendly and PDF ^