Oud-boekhouder uit Apeldoorn schuldig bevonden aan valsheid in geschrift

De rechtbank Gelderland veroordeelt een man tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van 6 maanden. Daarbij moet hij een taakstraf van 240 uur verrichten. De man werkte als boekhouder voor een bedrijf dat zorg verleende in opdracht van meerdere gemeentes. Op de laptop van de man trof de politie verschillende documenten aan die waren ingediend tijdens een civiele procedure bij de rechtbank over een geschil tussen het zorgbedrijf en diverse gemeenten. Ook stonden op die laptop documenten die door het bedrijf waren ingediend in een rechtmatigheidsonderzoek op grond van de (Wet Maatschappelijke ondersteuning (Wmo) 2015 en de Jeugdwet door een andere gemeente. De documenten bestonden uit salarisspecificaties en jaaropgaves over meerdere jaren en van meerdere medewerkers, jaarrekeningen, een overeenkomst van opdracht met het bedrijf van de man, een jaarfactuur en een factuur. De rechtbank vindt bewezen dat deze documenten vervalst zijn.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Gebruik AIS-gegevens uit eNosenetwerk, voor toezicht en handhaving, door Omgevingsdienst en ILT in strijd met AVG?

Rechtbank Amsterdam 18 januari 2024, ECLI:NL:RBAMS:2024:231

De verdediging heeft zich op het standpunt gesteld dat de ILT niet over de eNosegegevens had mogen beschikken en dat het gebruik daarvan dus onrechtmatig is, omdat het eNosenetwerk niet was bedoeld ter controle op het landelijk ontgassingsverbod.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Dagvaarding (gedeeltelijk) nietig i.v.m. ontbreken van de omschrijving van de feitelijke oplichtingshandelingen in TLL

Rechtbank Den Haag 24 januari 2024, ECLI:NL:RBDHA:2024:768

In het onder 1 ten laste gelegde is opgenomen dat verzekeraar naam is bewogen tot afgifte van enig goed, te weten een geldbedrag van €590.050. De tenlastelegging vermeldt evenwel slechts de delictsomschrijving, waarin termen voorkomen die niet voldoende feitelijk zijn en die dus – conform de eis van artikel 261 lid 2 – dienen te worden verfeitelijkt. Dit is niet gebeurd. Het gevolg daarvan is dat de rechtbank van oordeel is dat de dagvaarding voor wat betreft dit gedeelte niet aan de eisen van de wet voldoet.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Parlementaire ondervragingscommissie ongewenste beïnvloeding uit onvrije landen: Voorzitter stichting veroordeeld voor valsheid en meineed

Rechtbank Midden-Nederland 22 december 2023, ECLI:NL:RBMNE:2023:6970

Verdachte heeft zich schuldig gemaakt aan valsheid in geschrifte en meineed. De feiten hebben zich afgespeeld binnen het onderzoek van de POCOB naar onder meer Stichting 1, de Stichting waar Verdachte voorzitter van is. De POCOB, een parlementaire ondervragingscommissie, heeft in het kader van haar opdracht om onderzoek te doen naar de ongewenste beïnvloeding van onvrije landen op religieuze en maatschappelijke organisaties, Stichting 1 opgedragen medewerking te verlenen aan het verstrekken van schriftelijke inlichtingen en documenten. Stichting 1 heeft aan dit verzoek voldaan door een brief, opgesteld door verdachte, te sturen aan de POCOB. Deze brief bevatte valse onderdelen: Verdachte heeft voorgewend dat de Stichting bepaalde stukken niet had terwijl zij in werkelijkheid daarover wel beschikte. Verdachte heeft met de valse informatieverstrekking in dat opzicht bewust de POCOB misleid. Verdachte heeft ten overstaan van diezelfde parlementaire ondervragingscommissie, de POCOB, meineed gepleegd. Er is geen sprake van een vermoeden van witwassen: de aangedragen feiten en omstandigheden zijn niet van dien aard dat het niet anders kan zijn dan dat de (contante) geldbedragen uit enig misdrijf afkomstig zijn.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Veroordeling stichting, twee (voormalige) bestuurders en de voorzitter voor gewoontewitwassen van bijna 776.000 euro

Rechtbank Gelderland 20 december 2023, ECLI:NL:RBGEL:2023:7089

De verdachte onderneming heeft zich schuldig gemaakt aan het medeplegen van gewoontewitwassen van €775.925. Vanuit Stichting 1 werd zorg verleend. De SVB keerde op basis van de door Verdachte 1 ingediende vals opgemaakte zorgovereenkomsten pgb-gelden uit op de rekeningen van de zzp’ers en Stichting 1, waarover Verdachte 1 beschikkingsmacht had. Dit geld was bestemd voor de cliënten van Stichting 1, zodat deze cliënten met dat geld specifieke pgb-zorg konden inkopen. Verdachte 1 heeft de pgb-gelden daarentegen onder andere aangewend voor het (direct en indirect via Stichting 1) overboeken van aanzienlijke bedragen naar zijn eigen onderneming, onderneming, zodat hij daar (onder andere) salaris aan zichzelf mee kon uitkeren. Ook gebruikte hij het pgb-geld voor het uitkeren van ‘salaris’ aan de zzp’ers.

Read More
Print Friendly and PDF ^