Schending verbaliseringsplicht en onrechtmatige doorzoeking auto leiden tot integrale bewijsuitsluiting

Rechtbank Den Haag 22 augustus 2024, ECLI:NL:RBDHA:2024:13483

Doordat zowel de verbaliseringsplicht is geschonden als een onrechtmatige doorzoeking heeft plaatsgevonden, is de rechtbank van oordeel dat het recht van de verdachte op een eerlijk proces als bedoeld in artikel 6 EVRM in ernstige mate is geschonden. Naar het oordeel van de rechtbank kan op grond van het voorgaande in deze zaak niet worden volstaan met een andere sanctie dan integrale bewijsuitsluiting. Daardoor resteert er geen bewijs meer in het dossier. De rechtbank zal de verdachte dan ook vrijspreken van de hem ten laste gelegde feiten.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Duo uit Apeldoorn veroordeeld voor zorgfraude

De rechtbank veroordeelt een 27-jarige man uit Apeldoorn tot een gevangenisstraf van 18 maanden waarvan 6 voorwaardelijk en een 29-jarige vrouw uit Apeldoorn tot de maximale taakstraf van 240 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van 6 maanden. De rechtbank veroordeelt hen voor het plegen van valsheid in geschrift en het gebruik maken van die valse geschriften. 

Read More
Print Friendly and PDF ^

Corpora delicti : wanneer is sprake van zeer uitzonderlijke omstandigheden op grond waarvan het verschoningsrecht moet wijken voor het belang van de waarheidsvinding?

Rechtbank Amsterdam 16 november 2023, ECLI:NL:RBAMS:2023:8871

Op basis van de bestreden beslissing kon de rechtbank niet beoordelen of sprake is van zeer uitzonderlijke omstandigheden op grond waarvan het verschoningsrecht van klager met betrekking tot de twee Signalberichten in kwestie moet wijken voor het belang van de waarheidsvinding. Daarover merkt de RC in de bestreden beslissing immers slechts op: “Dat het gaat om gegevens van verdachte die betrekking (kunnen) hebben op het feit waarvoor verdachte is veroordeeld en een ernstige verdenking jegens andere -nog niet veroordeelde- medeverdachten bestaat.”. Daarom heeft de rechtbank bij tussenbeslissing van 10 oktober 2023 verzocht om een nadere concretisering in het licht van het onderzoek 26Mandel. De rechtbank wilde weten of het juist is dat de gesprekken dienen te worden gedeeld in het kader van onderzoek naar een bepaalde persoon of personen, die deel uit maakt of maken van dezelfde criminele organisatie, voor de deelname waaraan klager is veroordeeld en waaruit de RC dat afleidt.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Oplichting next level: getrainde medewerkers gingen langs de deuren voor verkoop kalenders en wenskaarten te verkopen namens “stichting”

Rechtbank Den Haag 26 juni 2024, ECLI:NL:RBDHA:2024:9935

De verdachte heeft zich gedurende een periode van ruim tweeëneenhalf jaar schuldig gemaakt aan het medeplegen van oplichting. In dat kader heeft hij samen met zijn compagnon een besloten vennootschap, bedrijfsnaam, opgericht en vervolgens werknemers en opdrachtnemers van Bedrijfsnaam zijn langs de deuren gestuurd om namens stichting naam stichting kalenders en wenskaarten te verkopen. Aan (potentiële) kopers werd het beeld geschetst dat een aanzienlijk deel van hun betalingen ten goede zou komen aan zieke kinderen, terwijl dat in werkelijk niet het geval was.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Vrijspraak van overtreding van de Wet particuliere beveiligingsorganisaties en recherchebureaus (Wpbr)

Rechtbank Noord-Holland 8 mei 2024, ECLI:NL:RBNHO:2024:6826

De tenlastegelegde werkzaamheden kunnen niet als beveiligingswerkzaamheden in de zin van de Wpbr worden aangemerkt, zodat de verdachte niet door instandhouding van een beveiligingsorganisatie beveiligingswerkzaamheden heeft verricht of aangeboden en zij van de tenlastelegging moet worden vrijgesproken.

Read More
Print Friendly and PDF ^