Webinar ING / Hamers-beslissing artikel 12 Sv beklagprocedure

Op 9 december 2020 heeft het Gerechtshof Den Haag twee uitspraken gewezen in de artikel 12 Sv beklagprocedures tegen ING en de voormalige bestuursvoorzitter van ING Group, Hamers. Het gerechtshof heeft de klacht tegen ING afgewezen en de transactie in stand gelaten. In de tweede uitspraak heeft het hof echter de vervolging gelast van de voormalige voorzitter van de raad van bestuur van ING Group. Tijdens dit webinar wordt ingegaan op achtergrond van de zaak, de twee uitspraken van het gerechtshof en de implicaties voor de rechtspraktijk.

Read More
Print Friendly and PDF ^

DNB actualiseert speerpunten toezicht: intensievere aanpak van financieel-economische criminaliteit

In de geactualiseerde ‘Visie op Toezicht 2021-2024’ concretiseert de Nederlandsche Bank (DNB) haar in 2018 geformuleerde speerpunten op het gebied van technologische vernieuwing, duurzaamheid en financieel-economische criminaliteit. Zowel de samenleving als de politiek vragen om een stevige aanpak van financieel-economische criminaliteit. DNB zet daarom in op meer, slimmere en internationalere bestrijding van deze vormen van criminaliteit, waaronder witwassen, corruptie, financiering van terrorisme, sanctieschendingen en fraude. De uitdaging hierbij is dat criminelen telkens weer nieuwe wegen en middelen vinden om de opbrengsten van hun illegale en schadelijke activiteiten aan het zicht te onttrekken.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Wet transparantie maatschappelijke organisaties ingediend bij Tweede Kamer

Op 20 november is het voorstel voor de Wet transparantie maatschappelijke organisaties ingediend bij Tweede Kamer. Het doel van dit wetsvoorstel is om te voorkomen dat vanuit het buitenland via donaties en andere vormen van financiering onwenselijke invloed wordt gekocht bij maatschappelijke en religieuze organisaties in Nederland. Om die reden verplicht het wetsvoorstel stichtingen om het bedrag en het land van herkomst openbaar te maken van donaties van ten minste € 4.500, indien deze afkomstig zijn van buiten de EU. Ook worden stichtingen verplicht om hun balans en overzicht van opbrengsten en kosten in te dienen bij het handelsregister.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Sancties: Commissie komt met uitbreiding richtsnoeren over humanitaire COVID-19-hulp tegen de achtergrond van sancties

De Europese Commissie heeft nu verder verruimde richtsnoeren beschikbaar over de vraag hoe in het kader van COVID-19 humanitaire hulp te verstrekken aan landen en gebieden in de wereld waarop beperkende EU-maatregelen (“sancties”) van toepassing zijn. Deze richtsnoeren bevatten nu ook een apart hoofdstuk over Nicaragua.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Artikel: Een ‘EU Magnitsky Act’?

De nieuw aangetreden Europese Commissie onder leiding van Ursula von der Leyen promoot ‘een op regels gebaseerde wereldorde via een actievere en sterkere stem van de EU in de wereld’. Omdat mensenrechten een belangrijk onderdeel van deze wereldorde zijn, werpt de EU zich in haar buitenlandse betrekkingen dan ook op als verdediger van de mensenrechten. De EU tracht mensenrechten in derde landen onder meer te promoten door sancties op te leggen ten aanzien van derdelanden waar mensenrechtenschendingen plaatsvinden.

Read More
Print Friendly and PDF ^